U sećanju im je ostalo pevanje na mostovima i trgovima: Ovako poznati pamte bombardovanje Jugoslavije

24.03.2022

19:13

0

Bolne uspomene i rane koje nikada neće zaceliti

U sećanju im je ostalo pevanje na mostovima i trgovima: Ovako poznati pamte bombardovanje Jugoslavije
24sedam/Goran Sivački/Antonio Ahel/ATA Images

Na današnji dan pre 23 godine počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije u okviru NATO operacije kodnog naziva "Saveznička sila" nazivane i "Milosrdni anđeo". 

Brojni pripadnici estrade i danas se sećaju kako je izgledalo kada su padale bombe te 1999. godine, a iako neki od njih tada nisu bili u zemlji, pratili su izveštavanja i strepeli.

Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović ima bolne uspomene, a smatra da su posledice trajne.

- I 23 godine kasnije, na ovaj dan se bude bolne uspomene na sramotnu demonstraciju sile, agresiju i zločinački napad na našu zemlju. Najveća sramota u Evropi nakon Drugog svetskog rata - rekla je Ceca, pa nastavila:

- Posledice su trajne, od ljudskih žrtava, preko bolesti i stresa, pa do činjenice da je naša infrastruktura razrušena! Da ne nabrajam dalje, ne budimo ljudima bolne uspomene već da se nikome ne ponovi.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Jana Todorović u vreme bombardovanja nije bila u zemlji, ali se seća velike tuge.

- U vreme bombardovanja nisam bila u Srbiji. Bila sam u inostranstvu, a roditelji su mi bili na Kosovu. Dok sam bila daleko od naše zemlje, žalila sam i tugovala za svojom familijom i celim mojim narodom - rekla je Jana.

G. G./ATAImages
 

Kada je počelo bombardovanje, Lepa Lukić se nalazila na turneji u Kanadi.

- Bila sam tada u Kanadi sa mojim dragim kolegom, pokojnim Marinkom Rokvićem. Tada nam je bilo otkazano nekoliko koncerata. Inače, sve vreme bombardovanja nismo mogli da se vratimo u zemlju. Kad se situacija malo smirila, Marinko se vratio, a ja sam ostala. Osamnaest meseci sam bila neprekidno u Kanadi - priča Lepa i dodaje:

- Sve vreme bombardovanja sam svaki dan na trgu u Torontu pevala "Vidovdan" i plakala s našim narodom zbog svega što se dešavalo u našoj zemlji. Majka mi je tada bila u Srbiji, kao i familija, nekako sam uspevala da se čujem s njima i da znam da su dobro.

ATAImages/ A.A.
 

U trenucima kada su padale bombe, ćerka Dragice Radosavljević Cakane bila je u devetom mesecu trudnoće. 

- Grozno... Tada mi je ćerka bila trudna. Kada su se začule prve sirene, bila sam izbezumljena. Bila je ušla u deveti mesec. Kada je bombardovano na Kosovu, moja mama je, sva sreća, bila kod nas u Beogradu. Bombe su padale nedaleko od mesta gde je ona tamo živela - priseća se Cakana:

- Posebno mi je u sećanju ostalo kada sam s kolegama pevala na mostovima i trgovima dok su bombe padale svuda oko nas. Bez razmišljanja smo svi odlazili i pevali s našim narodom. Drago mi je što je nesrećna Medlin Olbrajt umrla, i to na dan kada je počelo bombardovanje, stigla ju je Božija pravda za sve zlo koje nam je učinila iz mržnje.

ATAImages/ A.A.
 

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti