U sećanju im je ostala tuga, ali i pevanje na mostovima i trgovima: Ovako poznati pamte NATO agresiju

25.03.2024

15:22

0

Bolne uspomene i rane koje nikada neće zaceliti

U sećanju im je ostala tuga, ali i pevanje na mostovima i trgovima: Ovako poznati pamte NATO agresiju
Copyright 24sedam/ATA Images/Profimedia

Pre 25 godina, tačnije 24. marta 1999. godine, počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije u okviru NATO operacije kodnog naziva "Saveznička sila" nazivane i "Milosrdni anđeo", a brojni pevači još pamte kako je izgledalo kada su padale bombe. Te 1999. godine, strepeli su sa građanima, ali i pevali na trgovima i mostovima.

Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović ima bolne uspomene, a smatra da su posledice trajne. Za jednu od godišnjica NATO agresije, ona je rekla:

- I toliko godina kasnije, na ovaj dan se bude bolne uspomene na sramotnu demonstraciju sile, agresiju i zločinački napad na našu zemlju. Najveća sramota u Evropi nakon Drugog svetskog rata - rekla je Ceca, pa nastavila:

- Posledice su trajne, od ljudskih žrtava, preko bolesti i stresa, pa do činjenice da je naša infrastruktura razrušena! Da ne nabrajam dalje, ne budimo ljudima bolne uspomene već da se nikome ne ponovi.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Jana Todorović u vreme bombardovanja nije bila u zemlji, ali se seća velike tuge.

- U vreme bombardovanja nisam bila u Srbiji. Bila sam u inostranstvu, a roditelji su mi bili na Kosovu. Dok sam bila daleko od naše zemlje, žalila sam i tugovala za svojom familijom i celim mojim narodom - rekla je Jana.

G. G./ATAImages
 

Kada je počela agresija, Lepa Lukić se nalazila na turneji u Kanadi.

- Bila sam tada u Kanadi sa mojim dragim kolegom, pokojnim Marinkom Rokvićem. Tada nam je bilo otkazano nekoliko koncerata. Inače, sve vreme bombardovanja nismo mogli da se vratimo u zemlju. Kad se situacija malo smirila, Marinko se vratio, a ja sam ostala. Osamnaest meseci sam bila neprekidno u Kanadi - pričala je Lepa i dodala:

- Sve vreme bombardovanja sam svaki dan na trgu u Torontu pevala "Vidovdan" i plakala s našim narodom zbog svega što se dešavalo u našoj zemlji. Majka mi je tada bila u Srbiji, kao i familija, nekako sam uspevala da se čujem s njima i da znam da su dobro.

ATAImages/ A.A.
 

U trenucima kada su padale bombe, ćerka Dragice Radosavljević Cakane bila je u devetom mesecu trudnoće. 

- Grozno... Tada mi je ćerka bila trudna. Kada su se začule prve sirene, bila sam izbezumljena. Bila je ušla u deveti mesec. Kada je bombardovano Kosovo, moja mama je, sva sreća, bila kod nas u Beogradu. Bombe su padale nedaleko od mesta gde je ona tamo živela - prisetila se jednom prilikom pevačica.

- Posebno mi je u sećanju ostalo kada sam s kolegama pevala na mostovima i trgovima dok su bombe padale svuda oko nas. Bez razmišljanja smo svi odlazili i pevali s našim narodom. Drago mi je što je nesrećna Medlin Olbrajt umrla, i to na dan kada je počelo bombardovanje, stigla ju je Božija pravda za sve zlo koje nam je učinila iz mržnje.

ATAImages/ A.A.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike