Advokat sina Mirjane Antonović otkrio sve detalje suđenja: Samo ih jedno ročište deli od presude

02.02.2022

15:29

5

Njen advokat se oglasio za naš portal te, između ostalog, istakao da su saslušani svi preostali predloženi svedoci

Advokat sina Mirjane Antonović otkrio sve detalje suđenja: Samo ih jedno ročište deli od presude
mrijana_miroslv_sudjenje 5 - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Danas je održano još jedno ročište u Palati pravde povodom utvrđivanja očinstva Miroslava Ilića na kom su saslušani svi preostali svedoci ovog slučaja. 

Posle četiri sata provedenih u sudnici pevač je u pratnji svoje advokatice napustio ovu ustanovu ne skidajući osmeh sa lica. Povodom ovoga ekipa 24sedam kontaktirala je Devinovog advokata Vilijama Paspalovskog koji nam je otkrio sve detalje ovog suđenja, kao i to da će slučaj na narednom ročištu biti okončan. 

Još odranije je poznato da Ilić odbija da uradi DNK test koji bi rešio sve nedoumice, a Paspalovski otkriva da je poznat datum narednog susreta Mirjane Antonović i Miroslava Ilića koji će biti odlučujući.

- Jedino što mogu da vam kažem, a da time sebe ne izložim krivičnom gonjenju jeste da su danas saslušani svi preostali predloženi svedoci. Novih dokaza nema, na sledećem ročištu završavamo suđenje i čekamo sudsku presudu. Potrebno je da se dostave prevodi nekih dokumenata i to je sve. Naredno ročište je zakazano za 23. mart u 14:30 časova - rekao je Devinov zastupnik, te otkrio zbog čega je Ilić imao osmeh na licu prilikom izlaska iz sudnice: 

- Pravo da vam kažem, ne znam zašto je izašao nasmejan, ali to je verovatno deo njegovog šarma. Znate ono - „Smej se, samo se smej”. Drugo, možda mu je i laknulo što se sve ovo privodi kraju. Ovo je veliko opterećenje za sve učesnike - kazao je on. 

Mirjana Antonović je bila sprečena da prisustvuje današnjem ročištu iz opravdanih razloga, o čemu je sud bio obavešten.

- Igrom nesrećnog slučaja desilo se to da je na istočnoj obali SAD-a došlo je do ozbiljne oluje. Otkazani su brojni letovi, zbog toga ona nije došla, a inače bi bila tu. Svi želimo da se ovo završi. Suviše dugo traje, tako da se nadamo da će se ovo okončati. 

ATAImages/ M.M.
Miroslav Ilić

Paspalovski je povodom ovog slučaja izneo i svoje mišljenje prilikom čega je istakao da bi ovakva suđenja trebalo u što kraćem roku da budu rešena, a ne da traju po nekoliko godina

- Ovo suđenje otkriva jedan ozbiljan nedostatak našeg cenjenog pravosudnog sistema, naročito u ovim postupcima za utvrđivanje i osporavanje očinstva i materinstva.

- Da neko ima pameti u ovoj državi, uzeo bi neka rešenja, poput onih u SAD-u, gde se strankama ne ostavlja dobra volja da li će uraditi ili neće uraditi DNK test, nego sud vam naredi da date uzorak, pa ukoliko se oglušite, onda vas sud novčano kazni, a ako se to ponovo desi, onda kao i krivičnim predmetima kod nas, sud naredi da se prinudno uradi DNK - kaže on i dodaje da iznad svega treba staviti pravo deteta da zna ko mu je otac. 

ataimages/24sedam
Miroslav Ilić, Mirjana Antonović

 

- Ovakva suđenja ne bi trajala pet godina, nego dva meseca. Onda ne bi bilo svedoka, nego dođete na prvo suđenje, odradite test i utvrdi se da li ste otac ili ne. To je tragedija našeg sistema.

- Ipak je interes deteta ispred svega. Pravo deteta je da sazna ko su mu roditelji, a država je dužna da obezbedi to pravo u što kraćem roku, a ne pet godina da čekate da se utvrdi da li je neko otac ili nije. Lepo uradiš test i to se vidi, ili jesi ili nisi tata.

Vilijama smo upitali i kako se Devin oseća povodom celokupne situacije i koliko mu teško pada što suđenje dugo traje, advokat nam otkriva: 

ATAImages/Antonio Ahel
Miroslav Ilić

 

- Pošto je Devin rođen u Americi i ima taj mentalitet, on ne može da veruje da sve ovoliko traje i pita se kako je moguće da neko odbije nalog suda. Ja sam mu objasnio da u našem pravosudnom sistemu, stranka ima pravo da odbije, a sud ne može da ga prinudno natera da uradi test.

- Ako vi u ovakvim sporovima odbijete da date rezultate DNK analize, onda će sud to ceniti, a onda sud istražuje materijalnu istinu na osnovu dokaza - kaže Paspalovski i dodaje da bi sve bilo drugačije da je pravosudni sistem poput onog u Americi: 

ATAImages/Antonio Ahel
Lepa Brena, Mirjana Antovnović, Miroslav Ilić

 

- Svega toga ne bi bilo i troškovi bi bili manji kada bi sud dao zakonsku mogućnost da se nametne strankama koje učestvuju u postupku obavezno ponašanje. Onda vi dođete u situaciju da pet puta razmislite da li ćete odbiti da se izjasnite o očinstvu kada znate da ne možete da pobegnete od DNK analize koju vam sud naredi.

- Ako ste sigurni da niste otac, onda odmah uradite test i dokažete to. Ali takav je sistem, u Americi je to dijametralno drugačije i rešava se u što kraćem roku. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike