Odlučeno kada Srbija nastupa na predstojećoj Evroviziji (FOTO/VIDEO)

25.01.2022

17:39

0

Autor: Marija Mitić

Našeg predstavnika videćemo na velikoj sceni u Torinu 12. maja

Odlučeno kada Srbija nastupa na predstojećoj Evroviziji (FOTO/VIDEO)
Evrovizija - Copyright Profimedia

Na zvaničnom izvlačenju zemalja po redosledu kojim će nastupati na ovogodišnjoj Evroviziji, Srbija se našla u drugoj polufinalnoj večeri.

Kako je odlučeno žrebom, predstavnik Srbije nastupiće u drugom polufinalu "Pesme Evrovizije" koje će se održati 12. maja u Italiji.

U drugom polufinalu, pored našeg predstavnika, nastupiće i pevači iz Australije, Gruzije, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Crne Gore, Rumunije, Češke, Poljske, Belgije, Severne Makedonije, Švedske, Estonije, Irske, sa Kipra i Malte.

 

 

Kada je reč o prvoj polufinalnoj večeri, 10. maja, za mesto u finalu boriće se Albanija, Letonija, Švajcarska, Slovenija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Litvanija, Holandija, Norveška, Rusija, Portugalija, Danska, Jermenija, Austrija, Hrvatska, Island i Grčka.

Finale je najavljeno za 14. maj, a ovim žrebom je odlučeno i u kojem će polufinalu glasati šest zemalja koje su direktni finalisti (zemlje tzv. velike petorke).

U prvom polufinalu glasaće gledaoci i žiri iz Italije, Francuske, dok će u drugom polufinalu glasati Velika Britanija, Nemačka i Španija.

 

 

Sve države učesnice u polufinalima bile su raspoređene u šest različitih grupa prema istoriji glasanja, a na osnovu podataka nemačke telekomunikacione kompanije "Digame", dugogodišnjeg partnera EBU, koja kontroliše i glasanje tokom takmičarskih večeri.

Srbija je bila u prvom šeširu sa Albanijom, Severnom Makedonijom, Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom.

Predstavnik Srbije biće odabran na RTS-ovom festivalu „Pesma za Evroviziju 22“, koji će se održati od 3. do 5. marta. Za odlazak u Torino takmičiće se rekordan broj od 36 izvođača, piše RTS.

Osim rasporeda po polufinalima, predstavljeni su slogan i vizuelni identitet „Pesme Evrovizije“ u Torinu. Organizatori su odlučili da se takmičenje održava pod sloganom „Zvuk lepote“ (Sound of Beauty).

Dizajn vizuelnog identiteta festivala je, u cilju predstavljanja zvuka i njegovih osobina, zasnovan na simetričnoj strukturi i obrascima kimatike – studije o fenomenu zvučnih talasa.

Italija će treći put organizovati izbor za najbolju pesmu Evrope. Prvi put je domaćin bio Napulj 1965. godine, a drugi put je „Evrosong“ održan u Rimu.

U Torinu, kolevci moderne italijanske države, „Pesma Evrovizije“ održaće se od 10. do 14. maja.

Podsećanja radi, Srbija će novog predstavnika i pesmu za Torino birati na festivalu „Pesma za Evroviziju 22“, kroz dva polufinala 3. i 4. marta, a veliko finale održaće se 5. marta.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike