Dodik: "Šmit se lažno predstavlja, njegov izveštaj je pisala ratna obaveštajna služba AID Alije Izetbegovića"

12.11.2021

22:15

0

Dodik je istakao da on i Aleksandar Vučić vode autentične političke procese, ali da se predsednik Srbije ne meša u unutrašnje stvari u BiH

Dodik: "Šmit se lažno predstavlja, njegov izveštaj je pisala ratna obaveštajna služba AID Alije Izetbegovića"
Copyright YouTube/printscreen/tvk3

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Ustav BiH jasno precizirao nadležnosti i da otcepljenje nije na dnevnom redu već vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj.

Dodik je za hrvatski RTL rekao da on nije čovek rata već da su se ponovo podigli oni koji su ranije raspirivali rat.

On je ukazao na rušenje Dejtonskog sporazuma, ističući da je prisustvo stranaca za tri decenije dovelo do rušenja Ustava, da se Republika Srpska satanizuje i da nema dogovora oko izbornog procesa između Hrvata i Bošnjaka.

Dodik je istakao da je u BiH prisutno masovno mešanje stranaca, pa se postavlja pitanje zbog čega će takva da postoji ako ne može da funkcioniše bez međunarodnog intervencionizma.

On je ponovio da se Kristijan Šmit lažno predstavlja, da ga Savet bezbednosti UN nije izabrao, a za njegov izveštaj je naveo ''''da ga je pisala ratna obaveštajna služba AID Alije Izetbegovića'''', prenosi RTRS.

Kada je reč o nedavnom sastanku sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, Dodik je rekao da je bio koristan i da ceni njegovu dobru volju, kao i da je spreman da razgovara i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

Za Milanovića je rekao i da dobro poznaje situaciju u BiH.

Dodao je da mu je drago što Hrvatska razume situaciju u BiH sa stanovišta da podrži njeno uređenje od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je napomenuo da je, osim sa Milanovićem, razgovarao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da postoji konsenzus da sva trojica treba da pristanu da se održi sastanak sa političkim predstavnicima iz BiH, ali da se lider SDA Bakir Izetbegović ponaša onako kako mu kažu Amerikanci.

Dodik je istakao da on i Aleksandar Vučić vode autentične političke procese, ali da se predsednik Srbije ne meša u unutrašnje stvari u BiH.

Govoreći o Haškom sudu, rekao je da je jednostran, da je presuđivao selektivno i nije se adekvatno odnosio prema ratnim zločinima koje su počinili Bošnjaci nad srpskim narodom.

Istakao je i da se u Srebrenici desio težak zločin, da je isforsirano nekoliko dana sukoba, ali da je tamo stradao gotovo isti broj Srba i Bošnjaka, ukazavši da se zabranama ništa ne može učiniti.

Dodik je rekao da žrtve treba poštovati i da između Srba i Hrvata treba učiniti sve da dođe do pomirenja i da se usmere na saradnju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike