Operacija "Južni potez": Zločin nad Srbima u Mrkonjić Gradu za koji niko nije odgovarao

10.10.2021

07:47

0

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada 13 zapadnokrajiških opština i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice

Operacija "Južni potez": Zločin nad Srbima u Mrkonjić Gradu za koji niko nije odgovarao
Copyright Youtube printscreen

U Mrkonjić Gradu danas se obeležava 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini, kada je u združenoj akciji Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH ubijeno više od 2.000 srpskih vojnika i civila, a proterano 120.000 ljudi.

Tim povodom, na Gradskom groblju kod spomen-obeležja masovne grobnice biće služen parastos i položeni venci, prenosi RTRS.

Youtube printscreen
 

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada 13 zapadnokrajiških opština i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

Operacija "Južni potez" je počela ujutro 8. oktobra 1995. godine topovskom i tenkovskom vatrom po položajima Vojske Republike Srpske. Cilj je bio da se zauzmu povoljniji taktički položaji. Drugog dana je napad odložen zbog guste magle, a otpočet je artiljerijskom vatrom i raketnim napadom iz dva helikoptera Mi-24. 

Komanda srpske vojske je odlučila da se povuče i koncentriše snage oko Banjaluke, ali otpor je bivao sve slabiji i hrvatske snage su ušle u grad 10. oktobra. Borbe su završene u noći između 11. i 12. oktobra. 

Prvobitno je planirano da se čitava operacija završi do 10. oktobra. Prilikom zauzimanja grada poginuo je hrvatski brigadir Andrija Matijaš Pauk, i to od prijateljske vatre. U znak odmazde, hrvatski vojnici su odlučili da krenu u bezobzirnu osvetu nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Youtube printscreen
 

Aprila 1996. na području Mrkonjić Grada nađena je masovna grobnica sa 181 žrtvom. Obdukciju tela su uradili patolozi VMA iz Beograda, pod vođstvom doktora Zorana Stankovića, a uz nadzor predstavnika brojnih međunarodnih organizacija. Ispitivanja su pokazala da su žrtve bili vojnici i civili, a da su ubijani tupim predmetima, noževima i iz vatrenog oružja.

Ukupno su tokom okupacije opštine Mrkonjić Grad ubijene 364 osobe, od čega je 137 civila.

Prema podacima opštinske Komisije za ratnu štetu, hrvatske trupe su zapalile i porušile 3.644 kuće, oko 700 stanova, a 6.017 stambenih objekata je oštećeno. Uništeni su celokupan stočni fond, gotovo svi fabrički pogoni i opljačkane mašine iz firmi na području opštine. Ukupna ratna šteta je procenjena na 650 miliona maraka. 

Za ove zločine su pokrenute brojne optužnice pred domaćim i međunarodnim sudovima, a nekima od osumnjičenih se sudilo i u odsustvu. Za zločine nad Srbima, pravdi još nisu privedeni neposredni izvršioci zločina, niti odgovorni po komandnoj odgovornosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.P./I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike