Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni hram u Mrkonjić Gradu, koji su hrvatske Oružane snage i HVO zapalile 1995. godine

30.04.2023

12:22

0

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vernici, a patrijarhu je sasluživalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve

Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni hram u Mrkonjić Gradu, koji su hrvatske Oružane snage i HVO zapalile 1995. godine
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/SRNA/Draga Lekić

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu, koji su hrvatske Oružane snage i HVO zapalile 1995. godine.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vernici, a patrijarhu je sasluživalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTRS.

Osveštanju obnovljenog hrama i liturgiji prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar finansija i trezora u Savetu ministara Zoran Tegeltija.

Patrijarh je dočekan sinoć ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gde je služena doksologija njemu u čast, a potom i večernje bogosluženje, navodi Srna.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf, kako se nekada zvao taj grad.

U obnovi, koja je počela 2013. godine učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i institucije Republike Srpske. 

Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike