Zaštićeni svedok otkriva masovne grobnice Srba: Bio izložen torturi u zatvoru, spasila ga doktorka, Srpkinja

09.08.2021

13:51

0

U vreme tih zločina svedok D bio je na dužnosti u redovima HOS-a

Zaštićeni svedok otkriva masovne grobnice Srba: Bio izložen torturi u zatvoru, spasila ga doktorka, Srpkinja
Copyright Youtube printscreen

Zaštićeni svedok “D” dao je obimnu dokumentaciju o stradanju Srba u Dretelju, kod Mostara, i o ubistvu Srbina dr Veljka Sladojevića u Zenici tokom minulog rata.

Dokumente je predao advokatu Dušanu Tomiću, kome je potpisao i punomoćje da ga zastupa pred Sudom i Tužilaštvom BiH, saznaju “Novosti”.

pročitajte još

U vreme tih zločina svedok “D” bio je na dužnosti u redovima HOS-a (“Hrvatskih odbrambenih snaga”), čiji su pripadnici, muslimani i Hrvati, činili zlodela nad Srbima. Za mnoge žrtve ne zna se ni grobno mesto.

– Uz pomoć tog zaštićenog svedoka lako ćemo otkriti dve masovne grobnice u koje su bačeni ubijeni Srbi, civili, a koje su, do sada, vešto skrivane, kaže advokat Tomić, dodajući da mu je svedok rekao ko je i na koji način odgovoran za smrt mnogih Srba, od lokala do hrvatsko-muslimanskog vrha.

Baš zbog odluke da progovori o zločinima, zaštićeni svedok, inače Bošnjak, kaže Tomić, bio je izložen teškim fizičkim i psihičkim torturama u zatvoru i spasila ga je doktorka, Srpkinja, koja mu je sanirala povrede i premestila ga u zatvorski stacionar.

Tomić je dobio punomoćje i od jednog zatvorenika, koji tvrdi da mu je od uticajnih ljudi nuđeno da će mu biti smanjena kazna za 15 godina ako udavi zaštićenog svedoka “D”.

Reč je, kako kaže Tomić, o zločinima koji su počinjeni u Dretelju, kada je ovaj svedok bio zamenik upravnika logora u tom mestu kod Mostara. U ovom kraju BiH oko 200 Srba vode se kao nestali. Svedok koji je u zatvoru mogao bi da posvedoči o većini njih. Ključne u otkrivanju istine su, naravno, pomenute masovne grobnice.

– Već su se uplašili mnogi visokopozicionirani hrvatski kadrovi, i danas, koji su baš na talasu zločina nad Srbima napravili velike karijere, pa progone u zatvoru mog klijenta.

On je, ipak, odlučan da svedoči u predmetima koji se vode u Tužilaštvu BiH, ali i u OJT u Mostaru. Važno je da ima i neposredna saznanja o zločinima iz Dretelja, ali i dokumente.

I ne samo to, napominje Tomić, već i o zločinima muslimana nad Srbima u Zenici i okolini, gde je bio angažovan kao starešina Armije BiH u koju je došao iz HOS. Iz tog perioda ima i direktna saznanja o tragičnoj sudbini dr Veljka Sladojevića.

– NA nama je, sada, veliki posao i zadatak da zaštitimo ovog svedoka, kaže advokat Tomić.

– Upozorio sam nadležne u Sudu BiH, u Tužilaštvu BiH i u zatvoru u Vojkovićima, gde se sada nalazi, tražeći da se ispitaju napadi na njega posle saznanja da o zločinima hoće da svedoči.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike