"Imali smo problemčić"! Propalo predstavljanje - hrvatski Ilon Mask nije pokazao robotaksi, ceo projekat probio niz rokova!

26.06.2024

13:27

0

Tokom predstavljanja, Rimac je dva puta pokušao da pozove robotaksi preko aplikacije, ali auto nijednom nije došao

"Imali smo problemčić"! Propalo predstavljanje - hrvatski Ilon Mask nije pokazao robotaksi, ceo projekat probio niz rokova!
Mate Rimac - Copyright Profimedia

Mate Rimac danas je u kampusu u Kerestincu kraj Zagreba predstavio robotaksije, koji će se zvati Verne. Na predstavljanje su došli i premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar saobraćaja Oleg Butković, a iako je Rimac obećao da će pokazati robotaksi, javnost ga ni danas nije videla.

Tokom predstavljanja, Rimac je dva puta pokušao da pozove robotaksi preko aplikacije, ali auto nijednom nije došao. Premijer Andrej Plenković je rekao da će robotaksiji 2026. godine voziti po Zagrebu.

Rimac je za robotaksije dobio 179.5 miliona EU novca, a ceo projekat je probio niz rokova. Sada su objavljene i prve zvanične fotografije robotaksija.

Verne ima dva sedišta i koncept interijera koji potpuno redefiniše ideju unutrašnjeg prostora vozila.

O svom robotaksiju govorio je i Mate Rimac.

- Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu. Auto je jedan od elemenata ekosistema. Mi sami radimo automobil i gradimo fabriku u blizini kampusa. Proizvodićemo automobile za ceo svet. Sad smo dve godine od sldeće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu. Imali smo problemčić sa kočnicom, auto se zato nije pokrenuo - rekao je Rimac.

Prema njegovim rečima, u Zagrebu će se vršiti testiranje.

- Za svaki problem u saobraćaju i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sistem, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača. U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imaćemo na stotine, pa i na hiljade automobila. Cena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije, 30 dodatnih gradova je u planu - rekao je Rimac.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istakao je kako su njihovi putevi spremni.

- Ovo je jako ambiciozno i inovativno i drago mi je da će Zagreb biti prvi koji će imati Verne. Ima i drugih gradova koji su zainteresovani. Meni je bitno da će proizvodnja biti ili u Zagrebu ili u okolini, što je jako važno za ekonomiju. Sve što je vezano uz znanost apsolutno podržavam. Ne bih se bojao voziti u robotaksiju, sjeo sam u auto, stvarno je udoban i sve personalizira za vas - rekao je Tomašević. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike