Biolog secirao najotrovniju ribu na svetu ulovljenu u Jadranu: Osećao sam neopisiv strah

26.05.2024

08:41

0

Dr Iveša koji je analizirao sadržaj njenog stomaka, priznao je da je tokom obrade osećao neopisiv strah

Biolog secirao najotrovniju ribu na svetu ulovljenu u Jadranu: Osećao sam neopisiv strah
Copyright Pixabay/Profimedia

Najotrovniju ribu na svetu, srebrnopružnu naduvaču, ulovljenu u Jadranu kod Rovinja, secirao je morski biolog dr sc. Neven Iveša. Njen otrov je 1.200 puta jači od cijanida, a ulovio ju je na udicu ribar u Medulinskom zalivu, kojem je pojela sve udice.

Dr Iveša koji je analizirao sadržaj njenog stomaka, priznao je da je tokom obrade osećao neopisiv strah.

- Reč je o jednom inflatoru. Kada sam je secirao, našao sam još tri udice u njenoj utrobi, pored udice koja joj visi iz usta. Gospodin koji ju je uhvatio pretpostavio je da ih ima više jer mu je nešto lomilo udice. I to vrlo brzo. Ova riba spada u grupu četvorozuba i ima zube koji lako razbijaju metal. Pojedini ujedi ovih riba i napadi na ljude zabeleženi su u određenim oblastima gde oni prirodno žive. Njeni zubi rastu tokom života i postaju sve veći i jači. Veoma je opasna zbog ugriza, a šteti i ribarima. Moja teorija je da je došla prateći plutajuće krhotine u moru koje struje nose duž Jadrana. Ova vrsta nema sklonost da se skuplja u plovke jer to nije njeno uobičajeno ponašanje, objasnio je dr Iveša, prenosi 24sata.hr.

Očigledno je bila jako gladna. Biolog kaže da najviše njenog otrova, neurotoksina, ima u jetri, ali i u drugim tkivima.

- Kod nje je važna sluz koja se luči jer nema krljušti. Štiti se preko sluzi, koja je otrovna. Ali još ne znamo u kojoj meri. Ova riba sintetiše otrov na osnovu hrane koju jede. Pitanje je da li u Jadranu postoji hrana koja može da posluži kao osnova za sintezu ovog otrova, rekao je Iveša.

Zabranjena za ishranu u Evropi zbog otrova

Riba je trenutno zamrznuta. Njen otrov ni na koji način nije termolabilan, osim izlaganjem veoma visokim temperaturama. Zbog toga je zabranjeno jesti ovu ribu širom Evrope.

- Ova riba je prvi put pronađena u Jadranu 2012. godine, a sada je stigla i u severni Jadran, gde je more bogato hranom. To je zabrinjavajuće. Zbog globalnog zagrevanja i povećanja pomorskog saobraćaja, moguće je da će ih u našem moru u bliskoj budućnosti biti mnogo više. Računali smo da će se do 2050. pomorski saobraćaj povećati i do deset puta. A onda, sa globalnim zagrevanjem i porastom temperature mora, pojačanim saobraćajem i balastnim vodama, možemo reći da će ovih i sličnih vrsta biti sve više, šokantan je odgovor stručnjaka.

Profimedia
 

 

Olakšavajuća je okolnost što, kako kaže, neće moći da stvore ozbiljnu populaciju na severnom Jadranu, jer je zimi hladno, ali verovatno hoće na južnom.

Otrov 1.200 puta jači od cijanida

Njena konzumacija dovodi do smrti. Jetra ove ribe može da ubije pet odraslih muškaraca zbog tetrodotoksina, koji je 1.200 puta otrovniji od cijanida.

- Jako sam se plašio. Ne u početku, jer nisam odmah shvatio koliko je taj otrov bio fatalan. U početku nisam imao osećaj da je to nešto tako opasno. Ali kada sam proučio literaturu i video da je bilo mnogo smrtnih slučajeva, posle sam se prilično uplašio. Nekako sam posle seciranja imao osećaj da me svrbi celo telo. Da budem potpuno iskren, računao sam minute kao procenjeno vreme koje je potrebno njenom otrovu da ubije. Ovo je u roku od 10 minuta, najviše do sat vremena. Kada je taj sat prošao, odahnuo sam. Razlog za seciranje je bio da se vidi šta je u njenom stomaku, rekao je on.

Na osnovu sadržaja njenog stomaka ustanovio je da jede morske beskičmenjake, rakove, školjke, puževe, ježeve...

Spora riba koja nema neprijatelja u Jadranu

To je veoma spora riba. Čim je neko spor u moru, to znači da mora imati čime da se brani od neprijatelja. Ima smrtonosni otrov, a neke srodne ribe se njime hrane. Ali u Jadranu imamo vrlo malo ili nimalo takvih vrsta i zato nema prirodnih neprijatelja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike