Stefan je sa bratom na obroncima Ovčara zasadio čitavu šumu: O tome su svi pričali, evo kako ona danas izgleda (FOTO)

06.06.2024

14:07

0

Rastu gorostasi koje vredni Čačanin obilazi i pazi

Stefan je sa bratom na obroncima Ovčara zasadio čitavu šumu: O tome su svi pričali, evo kako ona danas izgleda (FOTO)
Copyright RINA

Pre nekoliko godina cela Srbija pričala je o mladom entuzijasti iz Čačka, Stefanu Drljači, koji je sa bratom na obroncima Ovčara u selu Dučalovići kod Lučana samoinicijativno zasadio čitavu šumu od 70 ari.

Ljubav i, kako kaže, dug prema prirodi, podstakli su ga na podvig, da počne da stvara fabriku kiseonika na padinama Ovčara. Ono što je veoma važno jeste to da Stefan nije odustao - sa istom ljubavlju i žarom pazi na šumu, svetsku, a našu, iako živi u Beogradu. Polako ali sigurno rastu gorostasi koji će ostati budućim pokolenjima.

RINA
 

- Pre desetak godina sam čuo da se prodaje ova livada i kupio sam je bez neke jasne ideje šta raditi sa njom. Pošto se naslanja na naš plac, pomislio sam da bismo mogli da se proširimo, i ubrzo sam dobio ideju da bi bilo dobro da tu bude šuma. Prilikom sadnje gledali smo da drveće što gušće sadimo, kako bi išlo uvis, i na neki način da mu postavimo utakimcu, pa dalje neka se stabla sama takmiče između sebe i da opstanu najjača i najbolja - kazao je Stefan za RINU.

RINA
 

Na nekadašnjoj livadi koja sada ima već ozbiljne obrise šume sa više od 15 vrsta lišćara i četinara i više od 600 sadnica, ovaj momak je mislio na sve i ništa nije prepustio slučaju.

- Zbog važnosti biodiverziteta, trudimo se da što više vrsta ovde posadimo, opet gledajući da to budu vrste koje inače rastu kod nas, kako ne bismo uveli neke koje mogu da naštete eko-sistemu. Zato, kada negde otputujem, umesto onih magnetića za frižider, ja donesem neki žir, kesten, od kojih napravim sadnicu i posadim je u ovoj šumi, pa me na taj način to drvo uvek asocira na neko putovanje - pojasnio je Stefan.

RINA
 

Blagodeti prirode

Pored blagodeti koje priroda pruža, on je mislio i na lepotu krajolika, kojoj je njegova šuma samo doprinela.

- Ono što me je najviše privuklo da baš ovu livadu kupim jeste pogled koji se pruža sa nje, taj ovčarski amfiteatar, Kablar, nekako sam oduvek ovde voleo da dolazim i pre nego što je bila šuma. I sada takođe volim ovde da sedim i posmatram kako će sve to jednog dana izgledati, kada ovde poraste prava i velika šuma - rekao je Stefan.

RINA
 

Mešovita šuma na proplanku podno Ovčara je njegov doprinos prirodi, a istovremeno zadužbina potomcima i putnicima namernicima.

RINA
 

- Ako uzemo samo činjenicu da će sutra to neko drvo pružiti hlad i predah mojim unucima ili bilo kome ko ovuda naiđe, smatram da sam uradio dobru stvar - zaključuje Stefan.

RINA
 

I na kraju, može se konstatovati da su šume važne za čoveka, za državu, za čitav svet, ali su najvažnije za naša pluća i naše srce, i da svi treba da razmišljamo o Stefanovoj misiji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike