Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa: Dnevno prelaze oko 40 kilometara, a njihovo putovanje ima humanu misiju (VIDEO)

19.05.2024

18:55

0

Naš cilj je ostrvo Krf kako bi se poklonili senama naših boraca iz Prvog svetskog rata - rekao je za RINU Igor

Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa: Dnevno prelaze oko 40 kilometara, a njihovo putovanje ima humanu misiju (VIDEO)
Copyright RINA

Da su godine samo broj na papiru najbolje dokazuje grupa hodačasnika iz Bosne i Hercegovine, koji su krenuli sa Romanije peške do ostrva Krf u Grčkoj.

Igor Vukašinović, Novica Pejić i Ostoja Medić svakodnevno prelaze oko 40 kilometara, a njihovo putovanje ima i humanu misiju.

- Krenuli smo 14. maja od crkve Svetog Đorđa koja je u narodu poznata kao Sokolica, a specifična je po tome što se u njoj upisana imena svih boraca sarajevko-romanijske regije. Naš cilj je ostrvo Krf kako bi se poklonili senama naših boraca iz Prvog svetskog rata. Takođe, želimo da pomognemo našoj braći iz Sportsko pravoslave organizacije “Sveta Srbija” čiji rad je pri osnivanju blagoslovio patrijarh Irinej. Oni prave kamp za decu na Krfu i želimo da im pomognemo koliko možemo - rekao je za RINU Igor.

RINA
 

Ovo hodočašće nije prvo na koje su se odvažili - već su peške išli do Hilandara, Ostroga i do groba patrijarha Pavla.

Putanja do Krfa vodi ih preko Rogatice, Višegrada, Užica, Čačka, Kraljeva, Leskovac, Vranja.. Kod Bitolja ulaze Grčku, posjetiće Kajmakčalan i nastavljaju na Krf.

- Nismo se ništa posebno spremali, dogovorili smo se kad krećemo i krenuli. Put jeste zahtevan, ali ništa nije teško kad znamo svoj cilj. Naježe nam je možda pala deonica od Užica do Čačka jer je saobraćaj jako frekventan. Za pola sata izbrojali smo da je pored nas prošlo čak preko 800 vozila. To malo usporava naše kretanje, ali nema stajanja - rekao je Novica.

RINA
 

Ovaj veoma dugačak put planiraju da pređu za oko 30 dana, a na putu, kako kažu, sreću samo dobre ljude.

- Svako hodočašće je neponovljivo i neverovano iskustvo. Ljudi su svuda zaista divni, preko naših prijatelja snalazimo se za spavanje. Svi nas prihvataju kao da smo im rod najrođenije i to samo može da se doživi, ne i da se opiše. Najteže je bilo prvih nekoliko dana dok nismo ušli u kondiciju što se kaže, tada smo nabili žuljeva dosta, ali sada je sve lakše. Idemo sa verom u Boga, ka našem cilju - zaključio je Ostoja.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike