Matica srpska u Crnoj Gori uputila apel Podgorici zbog Srebrenice

08.05.2024

19:29

0

Saopštenje prenosimo u celosti

Matica srpska u Crnoj Gori uputila apel Podgorici zbog Srebrenice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Matica srpska u Crnoj Gori apeluje na predstavnike crnogorske vlasti da zvanična Podgorica ne podrži tzv. rezoluciju o Srebrenici kojom se jedan ratni zločin iz geopolitičkih razloga kvalifikuje kao genocid, kako bi se prikrio istinski genocid nad srpskim narodom u 20. veku, kako bi se amnestirali oni koji su nad njim počinili taj genocid.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Poštovani predstavnici vlasti u Crnoj Gori, po činu i dostojanstvu,

Pravo i pravda, istorijska istina i činjenice obavezuju svakog čovjeka, još više nosioce javnih funkcija u vlasti, a pogotovo one vlasti koja se deklariše kao „meritokratska“. Utoliko vam se obraćamo apelom da zvanična Crna Gora ne podrži tzv. rezoluciju o Srebrenici kojom se jedan ratni zločin iz geopolitičkih razloga kvalifikuje kao genocid, kako bi se prikrio istinski genocid nad srpskim narodom u 20. veku, kako bi se amnestirali oni koji su nad njim počinili taj genocid, a kod preživjelih potomaka nametnulo osećanje krivice i potčinjenosti.

Tim povodom želimo da vas podsetimo da rezoluciju o Srebrenici, zajedno sa „slučajnom“ Ruandom, podnosi naš „stari znanac“, Nemačka koja je višestruki povratnik u zlodelima nad srpskim narodom tokom 20. veka, i da je najnoviji akt neprijateljstva ravan nacističkom šestoaprilskom bombardovanju Narodne biblioteke u Beogradu kojim je pokušano uništenje istorijskog pamćenja celog jednog naroda i kojim je potom nastavljen pokušaj njegovog fizičkog uništenja.

Verujemo da vam je poznato da Savezna Vlada Nemačke podnosi Generalnoj skupštini UN nacrt rezolucije po kojoj bi 11. jul bio proglašen „Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici“ i to u trenutku kada je usvojena tužba koju je Nikaragva podnela Međunarodnom sudu pravde protiv Nemačke „za pomaganje i podržavanje genocida“ u Gazi – gge je za nekoliko meseci ubijeno 10.000 žena i 14.000 dece. Pritom, ta ista Vlada Njemačke – ne osvrćući se na izjavu Efraima Zurofa, šefa centra Simon Vizental u Jerausalimu, datu povodom srebreničke rezolucije, naime da „nije svaki ratni zločin slučaj genocida“ – bestidno odbacuje optužni predlog Nikaragve protiv nje „za pomaganje i podržavanje genocida“ u Gazi.

Poštovana gospodo iz Vlade Crne Gore i parlamentarne većine, s obzirom na navedene činjenice, obavezujuće za istinske meritokrate, postavljamo vam retorička pitanja: Nije li ovakvo ponašanje Nemačke – kao i zemalja nove osovine koji su „sponzori“ srebreničke rezolucije – cinizam i licemjerje nezabeleženo u novijoj istoriji međunarodnih odnosa? Nije li potencijalna podrška Crne Gore tom licemjerju i cinizmu oglušenje o pravdu i pravo, istorijsku istinu i činjenice? Nije li ubeđivanje građana Crne Gore da će podrška nemačkom cinizmu i licemerju doneti pomirenje u samoj Crnoj Gori i njenom susedstvu nešto još crnje i gore od cinizma i licemerja?

Za slobodno i iole politički pismeno javno mnjenje u Crnoj Gori odgovori na ova pitanja su nedvosmisleno potvrdni, stoga bi trebalo da poslušate taj glas, kao glas savesti i da odbacite licemernu i lažnu rezoluciju koja nama, Srbima, Crnogorcima i Hercegovcima, prišiva stigmu genocidnog naroda, i da budete svesni lične moralne, političke i istorijske odgovornosti koju ćete trajno i neoprostivo poneti ukoliko se o taj glas samopoštovanja oglušite i odlučite da slobodarsku, dostojanstvenu, nepokornu, svetosavsku i njegoševsku Crnu Goru bacite pod noge tuđih interesa, i tako svojeručno još jednom zabetonirate jame i zatrete stratišta na kojima su mučeničkom smrću stradali naši preci od onih čiji su potomci danas predlagači srebreničke rezolucije, navodi Matica srpska u Crnoj Gori.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike