Oglasio se Duško Knežević iz zatvora: Boravi u lošim uslovima, traži da dođu eksperti, pomenuo i mitropolita Joanikija

08.05.2024

13:39

0

Autor: 24sedam

Zatražio je prijem kod načelnika istražnog zatvora kako bi mu izneo svoje zahteve

Oglasio se Duško Knežević iz zatvora: Boravi u lošim uslovima, traži da dođu eksperti, pomenuo i mitropolita Joanikija
Copyright Printscreen/Youtube/Happy

Predsednik Atlas grupe i Univerziteta Mediteran dr Duško Knežević, koga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori 30. aprila i nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici određen mu jednomesečni pritvor, obratio se pismom Vladimiru Šćepanoviću, načelniku Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Knežević se u pismu žali na izuzetno loše uslove u istražnom zatvoru u Spužu i zatražio je prijem kod načelnika Šćepanovića kako bi mu izneo svoje zahteve u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR).

Printscreen/Novosti
 

Pismo Duška Kneževića načelniku Istražnog zatvora Vladimiru Šćepanoviću, koje je dostavljeno medijima, a koje je preneseno u celosti:

- Poštovani, molim Vas da mi omogućite prijem kod Vas, radi iznalaženja mogućnosti za ispunjenje mojih zahteva, a koji su u u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

1) Boravim u izuzetno lošim uslovima u ćeliji D1 na prizemlju. Kad su mu doveli ovde 30. aprila uveče, u ćeliji je bio samo jedan krevet, jastuk i dva čaršava. Sve sam stvari držao na podu, nisam imao ni čašu da popijem vodu. Sanitarni čvor je u potpunom raspadu, daska je razvaljena, wc šolja uopšte nije fiksirana i dok sedite postoji opasnost da se prevrne i da se povredim. Prostor iza rešetaka prema prozoru je pun prašine i paučine, što mi izaziva alergiju. Sve to liči na neko napušteno skladište. U ćošku prostorije postoji rupa iz koje vire krpe, od neke kanalizacije ili curenja od cevi koje vode ka radijatoru.

2) Tražim dolazak eksperata koji rade za Evropsku komisiju i bave se ljudskim pravima i zatvorskim uslovima (Prison Conditions), da potvrde moje navode. Ovo treba hitno odobriti radi EK i izveštaja o ispunjenosti privremenih merila – IBAR.

3) Tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasada Velike Britanije u Podgorici, jer sam njihov državljanin. Ovo će uraditi i moji advokati.

4) Molim Vas da mi odobrite posetu njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. I da kontaktirate sekretara Mitropolije na Cetinju.

5) Molim Vas da mi odobrite dolazak mojih baristera iz Londona, radi utvrđivanja obaveza koje je Crna Gora preuzela pred sudom u Londonu i oni će istovremeno tražiti sastanak sa ministrom pravde Andrejom Milovićem, jer je za moju ekstradiciju odgovorno Ministarstvo pravde, koje je zahtev tada potpisao ministar Zoran Pažin.

6) Molim Vas da omogućite da pređem u sobu kod Mila Božovića, jer se ovđe osećam klaustrofobično i usamljeno, i noću spavam pod tabletama i budim se često gde gledam siluete miševa koji izlaze iz rupe na plafonu i kreću se do cevi od centralnog grejanja.

7) Odričem se od zatvorske hrane i tražim da mi porodica i prijatelji donose obroke.

8) Molim da kopiju ove molbe prenesete resornom ministru Andreju Miloviću.

S poštovanjem,

Pritvorenik:
prof. dr Duško Knežević,
predsednik Univerziteta Mediteran”

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike