Ovako je započeo rat u BiH: Pre 32 godine izvršen pokolj nad Srbima u Sijekovcu, izvršile ga udružene hrvatsko-muslimanske formacije (VIDEO)

26.03.2024

11:59

0

Bio je to prvi masovni zločin i pre nego što je počeo oružani sukob u BiH, koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije

Ovako je započeo rat u BiH: Pre 32 godine izvršen pokolj nad Srbima u Sijekovcu, izvršile ga udružene hrvatsko-muslimanske formacije (VIDEO)
Obeležena 31. godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu - Copyright TANJUG/ FOTO SRNA/ NENAD STUPAR

U Sijekovcu kod Broda danas će biti obeležene 32 godine od zločina nad srpskim civilima koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH. 

Obeležavanju će prisustvovati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, prenosi Srna.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske su, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine ubili devet srpskih civila u Sijekovcu, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja. 

Prema podacima Boračke organizacije Brod, najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

U napadu je zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i pre nego što je počeo oružani sukob u BiH, koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike