Pokolj koji je započeo rat: Pre 30 godina hrvatska vojska počinila masakr nad Srbima u Sijekovcu (FOTO/VIDEO)

16.03.2022

11:00

0

Autor: 24sedam

Udruženje za traženje nestalih lica iz Broda raspolaže podacima da je za vreme hrvatske osmomesečne okupacije Broda ubijeno čak 500 Srba

Pokolj koji je započeo rat: Pre 30 godina hrvatska vojska počinila masakr nad Srbima u Sijekovcu (FOTO/VIDEO)
24sedam/Gojko Filipović

Na današnji dan, pre tačno 30 godina, dogodio se napad hrvatskih jedinica na srpske civile u selu Sijekovac, u opštini Bosanski Brod. Ovo selo, do tada poznato kao rodno mesto pesnika Duška Trifunovića, od tog dana postalo je simbol srpskog stradanja.

Opština Bosanski Brod, kao i Republika Bosna i Hercegovina, u tom trenutku je još uvek bila deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a prodor hrvatskih oružanih formacija u Sijekovac predstavljao je akt otvorene agresije na BiH i SFRJ secesijom izdvojene, novostvorene države Republike Hrvatske.

Tog 26. marta 1992. godine hrvatske oružane jedinice prešle su preko reke Save i sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama, koje su formirale Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA), za samo jedan sat ubile devetoricu Srba iz porodica Zečević, Radanović, Milošević i Trivić. Kako bi sakrili zločin, ubice su deo leševa hladnjačom odvezle i bacile u Savu, a zapaljeno je ili uništeno oko petnaest kuća. Zločincima je komandovao Ante Prkačin, koji je danas poslanik u Hrvatskom saboru.

Ante Prkačin/Printscreen/YouTube/PIXSELL
 

Hrvatske oružane jedinice su prvo upale u kuću porodice Zečević. Na licu mesta su ubile Jovana Zečevića (72) i njegove sinove Milana, Vasu i Petra. Posle toga su usmrtili Luku Miloševića i njegove sinove Željka i Dragana (17), a zatim Vida Radanovića. Ubili su takođe i nepokretnog starca Sreta Trivića.

Jelica Zečević je tog dana za samo jedan čas zločinačkog divljanja pripadnika HOS-a i drugih hrvatsko–muslimanskih jedinica ostala bez muža, dva devera i svekra. Ona je, jednom prilikom, ispričala kako je to izgledalo.

24sedam/Gojko Filipović
 

- Znala sam da će se nešto strašno dogoditi. Moj pokojni muž tog dana je pošao na posao u Rafineriju, ali do njega nije došao. Vratile su ga komšije Hrvati i muslimani, koji su tog dana postavili straže na svim ulazima u selo – seća se ona. 

Tog dana, oko 17.00, selo je bilo izloženo strahovitom bombardovanju. U podrumu njihove kuće sklonio se veći broj komšija Srba. Kada je minobačačka paljba utihnula, u kuću Zečevića banula je veća grupa vojnika Republike Hrvatske. 

24sedam/Gojko Filipović
 

- Među njima sam prepoznala i naše komšije Hrvate i muslimane. Bili su u uniformama Vojske Republike Hrvatske. Odmah su počeli da psuju i da prete da će nas pobiti. Izdvojili su mog muža i odveli ga do obližnjeg stabla, za koje su ga svezali. Došli su i po mene. Pretili su da će me silovati, a onda politi benzinom i zapaliti. Molila sam ih da to ne čine. Ubili su najpre mog muža. Nisu poštedeli ni mog devere ni svekra. Ja sam ostala živa, jer je jedan komšija Hrvat rekao da žene ne smeju ubijati – kazala je Jelica.

24sedam/Gojko Filipović
 

Osim Zečevića, hrvatski vojnici ubili su tri člana porodice Milošević: oca i dva sina, kao i Marka Radanovića i Sretu Trivića koji su izvedeni iz podruma Zečevićeve kuće, gde su se sakrili od granata, kao i još deset Srba. 

Ljubica Sedlić je takođe svedok zla koje se u Sijekovcu dogodilo 26. marta 1992. godine. Ona je videla zločin nad Zečevićima. Sutradan je njena kuća zapaljena sa njenim nepokretnim suprugom. Ona je ispričala da su zločinci vikali: 

24sedam/Gojko Filipović
 

- Ovo je Paragina vojska i Ante Prkačina. Srbi, upamtite nas!

Zločinci se nisu zaustaili u Sijekovcu. Narednih dana su počinili više ubistva u okolnim selima. Simo Tuševnjak, šef tima Republike Srpske za dokumentovanje ratnog zločina, izjavio je da poseduje dokumentaciju o ubistvima srpske dece na području Broda. Na osnovu izjava preživelih svedoka masakra u Sijekovcu, on smatra da postoje indicije da su deci pre likvidacije vađeni organi koji su zatim prodavani širom Evrope na crnom tržištu, najviše u Nemačkoj. 

Udruženje za traženje nestalih lica iz Broda raspolaže podacima da je za vreme hrvatske osmomesečne okupacije Broda ubijeno čak 500 Srba. Iz više masovnih grobnica ekshumirana su tela 286 Srba, a za još toliko se traga. Najveća grobnica je, kažu, reka Sava. 

Na području opštine Brod bilo je više od 10 logora za Srbe, u kojima su u najvećem broju bili zatočeni civili — žene, deca i starci, njih više od 2.000. Mnogi su kasnije odvedeni u druge logore u Slavonskom Brodu i Orašju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti