Naplatne kućice odlaze u istoriju: Stiže novi sistem plaćanja putarine

27.02.2024

17:53

0

Autor: Lj. S.

Sistem bi trebalo da funkcioniše na svim auto-putevima

Naplatne kućice odlaze u istoriju: Stiže novi sistem plaćanja putarine
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske već godinama najavljuje uvođenje novog načina naplate putarine na hrvatskim auto-putevima, a prošle godine su se stvari konačno pomakle s mrtve tačke raspisivanjem konkursa za taj posao.

Sistem bi trebalo da funkcioniše na svim auto-putevima, kako na onima kojima upravlja Hrvatska, tako i na auto-putevima pod koncesijom - Istarskom ipsilonu i Autocesti Zagreb-Macelj.

Na nadmetanju za izradu novog sistema naplate putarine su izabrani češki Tollnet i slovački SkyToll koji iza sebe imaju nekoliko sličnih poslova.

Pixabay
 

Ministar Oleg Butković je kao krajnji rok najavljivao 2025. godinu, međutim, kako trenutno stvari stoje, novog sistema naplate neće biti do drugog kvartala 2026, i to u najboljem slučaju, piše Novi list.

Novi sistem s postojećom tehnologijom

Novi sistem naplate putarine trebao bi koristiti dve postojeće tehnologije kakve se već primenjuju u svetu - DSRC tehnologiju (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu putarine korisnicima ENC uređaja i ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih tablica vozila) za naplatu putarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja putarine svih vozila.

Novi sistem naplate pri tom se temelji na slobodnom protoku vozila, bez zaustavljanja na naplati, čime bi se značajno trebalo da se poveća protočnost saobraćaja, a u istoriju poslati naplatne kućice.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike