Ni mrtvim Srbima ne daju mira: Pravoslavno groblje oskrnavljeno ustaškim simbolima

13.02.2024

13:27

0

Simboli su ispisani sredinom prošle sedmice

Ni mrtvim Srbima ne daju mira: Pravoslavno groblje oskrnavljeno ustaškim simbolima
Ilustracija - Copyright Tanjug/HINA/Zvonimir Kuhtić

Ustaški simboli ispisani crnim sprejem osvanuli su u Dicmu, mestu između Splita i Sinja, na putu ispred kapije koja vodi na pravoslavno groblje i hram Uspenja Presvete Bogorodice.

Ispred kapije groblja u dužini od oko pet metara ispisani su: ustaško slovo 'U' i skraćenice ustaškog pokliča "za dom spremni" i Nezavisne Države Hrvatske, uz krst i šahovnicu sa prvim belim poljem.

Simboli su ispisani sredinom prošle sedmice.

- U Dicmu još od vremena rata nije bilo ovakvih parola. Službe na čelu s načelnikom Opštine Dicmo Petrom Maretićem vrlo brzo su reagovale, kao i policija. Nadamo se da će se vrlo brzo otkriti ko je i zašto napisao ustaške poruke. Hrvati i Srbi u ovom kraju žive zajedno, bez ikakve mržnje i netrpeljivosti - rekao je za portal hrvatskog nedeljnika "Novosti" predsednik Veća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić, koji je poreklom iz ovog kraja.

Načelnik Maretić je za splitsku "Slobodnu Dalmaciju" kazao da su odmah kad su saznali za vandalski čin izašli na teren sa komunalcima i da će grafit hitno biti hemijski obrisan.

Maretić je naglasio da misli da su to napravili mladi ljudi bez srama i izrazio žaljenje što nemaju pijeteta prema pokojnicima.

Hrvatska policija sprovodi kriminalističko istraživanje i preduzima mere i radnje u cilju utvrđivanja činjenica. 

Za vreme rata na crkvu je bačena eksplozivna naprava, kao i na još nekoliko stambenih objekata. Kasnije međuetničkih incidenata nije bilo, a meštani su crkvu obnovili. 

Wikipedia/ printscreen/facebook/indeh.hr
 

Inače, u Dicmu, živi tridesetak pripadnika srpske nacionalnosti, dok ih je pre Drugog svetskog rata bilo puno više.

Meštani nemili događaj povezuju s nedavnim okupljanjem u jednom restoranu u Dicmu održanom u organizaciji tzv. Hrvatskog pravoslavnog centra povodom pravoslavnog Božića.

Predsednik tog udruženja, čije je sedište u Vukovaru, Predrag Mišić Peđa zagovara osnivanje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve.

Radi se o jednoj od nekoliko struja koja se međusobno svađaju oko prava na nasleđe crkve za čije je osnivanje u Drugom svetskom ratu najzaslužniji bio ustaški poglavnik Ante Pavelić s ciljem da podjarmi pravoslavne vernike koji nisu proterani, likvidirani ili pokatoličeni. 

Na skupu je bio i general Marijan Mareković, kao izaslanik predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, te Dinko Tandara, izaslanik potpredsednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, potom Ante Sanader, potpredsednik Hrvatskog sabora, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, penzionisani pukovnik HV Mirko Čondić, Marko Skejo, komandant 9. bojne HOS-a te više odbornika županijske Skupštine i splitskog Gradskog veća. 

Foto: Kosovo-Online Uživo
 

Načelnik Maretić je kazao da ne zna imaju li grafiti veze s tim skupom i inicijativom, da nije bio na njemu i da ovakvih incidenata pre u opštini nije bilo.

Slično razmišlja i Simić koji kaže da ne zna postoji li ikakva veza grafita i desničarskog okupljanja te izražava nadu da se radi o delu neodgovornog pojedinca, prenose hrvatske "Novosti". 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike