Komplikuje se epidemiološka situacija u komšiluku: Dominira grip koji je u uzlaznoj putanji, epidemija velikog kašlja ne jenjava!

07.02.2024

15:30

0

Sve je bliža i epidemija morbila

Komplikuje se epidemiološka situacija u komšiluku: Dominira grip koji je u uzlaznoj putanji, epidemija velikog kašlja ne jenjava!
Copyright Profimedia

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori trenutno je komplikovana jer je aktivno više epidemija, a dominira grip koji je u uzlaznoj putanji, epidemija velikog kašlja koja ne jenjava, izjavila je epidemiolog u Institutu za javno zdravlja dr Darinka Marković.

Ona je pozvala sve stanovnike Crne Gore, naročito rizične grupe da još uvek nije kasno da se vakcinišu protiv gripa. Treba, kaže, imati u vidu da se nakon vakcinacije zaštita stiče posle 10 do 14 dana. Epidemija gripa u Crnoj Gori, kako je kazala, ima uzlaznu putanju.

- Trenutno se po pitanju epidemiološke situacije gripa u Crnoj Gori nalazimo u uzlaznom delu epidemije. Dakle, u onom delu epidemije kada je aktivnost virusa gripa izuzetno visoka i zbog toga je jako bitno da se sve rizične grupe što pre vakcinišu, da bi što pre stekle adekvatan nivo zaštite kako ne bi razvili teže forme bolesti - rekla je Marković u izjavio za Radio Crne Gore, prenosi portal RTCG.

Istakla je i da epideija velikog kašlja ne jenjava.

- Trenutno po bolnicama u Crnoj Gori smeštena su tri pacijenta. Dvoje od njih je mlađe od godinu dana. Za jedno, nažalost, nemamo precizne informacije trenutno. Jako je bitno napomenuti da su svi hospitalizovani, kako ovo troje koji su trenutno hospitalizovani, tako i svi koji su prethodno bili hospitalizovani, njih je bilo oko 25, dobrog zdravstvenog stanja - istakla je Marković i podsetila da od pertusisa najviše stradaju novorođenčad odnosno deca mlađa od jedne godine.

Marković zato apeluje na roditelje da decu vakcinišu u skladu sa kalendarom redovne imunizacije, a oni roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju, kaže, treba što pre da nadoknade propuštene doze i tako zaštite decu od nekih opasnih bolesti. Upozorila je i da je sve bliža epidemija morbila.

- Nije u pitanju samo veliki kašalj koji je trenutno aktuelan u Crnoj Gori, već nam se približavaju neke ozbiljnije epidemije, kao što je epidemija morbila trenutno aktivna u susednoj Bosni i Hercegovini, ranije je bila aktuelna u Rumuniji. Dakle, možemo slobodno da računamo da je ta epidemija i na našim vratima - ističe Marković i napominje da je obuhvat vakcinisanih MMR-om jako nizak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike