U Crnoj Gori registrovano 209 slučajeva velikog kašlja, među obolelima i devet beba

01.01.2024

17:53

0

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici

U Crnoj Gori registrovano 209 slučajeva velikog kašlja, među obolelima i devet beba
Ilustracija - Copyright Profimedia

Institut za javno zdravlje Crne Gore od početka novembra, zaključno sa 31. decembrom registrovao je 209 slučajeva obolelih od velikog kašlja, među njima i devet beba.

"Kod 165 obolelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 44 osobe ovo oboljenje otkriveno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti koji su se ispoljili nakon bliskog kontakta sa obolelom osobom", saopšteno je iz IJZ, prenosi portal CDM.

Među registrovanim slučajevima, najveći broj obolelih je u starosnoj grupi od 11 do 15 godina (107), potom u starosnoj grupi od 6 do 10 godina (39), u grupi od 26 do 64 godine (24), od 16 do 20 godina (8), od jedne do 5 godina (16), ispod 1 godine (9), preko 65 godina (4) i u starosnoj grupi od 21-25 godina (2).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (143) i Danilovgradu (23), potom u Budvi (7), Herceg Novom (5), Nikšiću (5), Beranama (4), Cetinju (4), Tivtu (4), Baru (3), Zeti (3), Andrijevici (2), Kotoru (2) i po jedan slučaj u, Bijelom Polju, Mojkovcu, Pljevljima i Ulcinju.

Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbile, humani papiloma virusa itd.) kontinuirano se sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih lekara za decu, saopšteno je iz IJZ.

"Ističemo da je veliki kašalj (pertusis) oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane dece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ova bolest neretko opasna po život. Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osetljive grupe, da tokom prazničnih dana budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći", upozoravaju iz IJZ Crne Gore.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike