Hrvatska u panici: Najveća epidemija velikog kašlja u proteklih 40 godina

29.11.2023

08:03

0

Prema podacima HZJZ, od ukupnog broja obolelih u ovoj godini oko polovina je u Zagrebu, a oko 40 odsto u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Hrvatska u panici: Najveća epidemija velikog kašlja u proteklih 40 godina
Žena kašlje - Copyright Profimedia

U Hrvatskoj je od početka godine potvrđeno 1.047 obolelih od velikog kašlja, što je najveća epidemija u proteklih 40 godina, jer je poslednji put više od 1.000 obolelih registrovano 1980. godine.

- Imamo veliko povećanje broja obolelih od velikog kašlja, toliko ih nismo imali više od 40 godina - rekao je za "Index" načelnik Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Prema podacima HZJZ, od ukupnog broja obolelih u ovoj godini oko polovina je u Zagrebu, a oko 40 odsto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s tim što je broj zaraženih verovatno značajno veći, jer se ne javljaju svi za testiranje. Do sada nije potvrđena nijedna smrt od velikog kašlja.

- Veliki kašalj nije teška bolest za odrasle, osim ako su veoma imunokompromitovani. Sve što se radi u vezi sa velikim kašljem - od profilakse, vakcinisanja, testiranja do izolacije – radi se da se ne bi razbolela mala deca, za koju je on stvarno opasan. Za odrasle je to uglavnom samo jak i neprijatan kašalj koji dugo traje - objasnio je Kaić.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike