Afera „Radosti“ trese Hrvatsku, Plenković ne odustaje od postavljanja kompromitovanog Turudića za tužioca

07.02.2024

11:00

0

Izboru Turudića za glavnog državnog tužioca protivi se opozicija, deo javnosti i predsednik države Zoran Milanović,

Afera „Radosti“ trese Hrvatsku, Plenković ne odustaje od postavljanja kompromitovanog Turudića za tužioca
Ilustracija - Copyright Tanjug/HINA/Zvonimir Kuhtić

 Sudija Ivan Turudić, koji se našao u centru afere zbog poruka svojevremeno razmenjenih sa nekadašnjom državnom sekretarkom Josipom Rimac, kojoj je suđeno za korupciju, danas će u hrvatskom saboru biti izabran za glavnog državnog tužioca na predlog Vlade premijera Andreja Plenkovića.

HINA/Mario Strmotić
 

 

Izboru Turudića za glavnog državnog tužioca protivi se opozicija, deo javnosti i predsednik države Zoran Milanović, koji tvrdi da za izbor Turudića postoje bezbednosne prepreke. Gotovo svi hrvatski mediji su poslednjih dana bili preplavljeni porukama koje su procurele u javnost, a koje je Rimac razmenjivala sa Turudiće, ali i ne samo sa njim.

Neke od njih, koje je Rimac, upućivala poslaniku Predragu Štromaru (HNS), koji će danas u saboru glasati za izbor Turidića, poslužile su kao inspiracija zagrebačkim grafiterima pa su tako jutros na Gornjem gradu osvanuli grafiti "srce moje", "dušo moja", i "samo me ti možeš smiriti".

Opravdavajući svoju odluku da podrži izbor Turudića, Štromar kaže da je Rimac (danas Pleslić) “sa svima tako komunicirala”.

Prvi grafit sa natpisima “di si radosti” i “di si lipa” pojavili su se na zagrebačkom muzeju Mimara, ali su već sutradan bili prekriveni, što je, kako prenose hrvatski mediji, izazvalo još veći revolt jer su se sada pojavile i na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, ali i na jednom balkonu u Rijeci.

Hrvatski portal Index je tokom jučerašnjeg dana u svom logou naziv zamenio rečima: "di si radosti".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike