Rekonstrukcija Vlade Crne Gore moguća i pre kraja godine?

25.01.2024

11:46

0

Koalicija Za budućnost Crne Gore trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj

Rekonstrukcija Vlade Crne Gore moguća i pre kraja godine?
Vlada Crne Gore - Copyright Wikipedia

Rekonstrukcija Vlade Crne Gore mogla bi da bude obavljena i pre kraja godine, jer vlast ostvaruje dobre rezultate, pišu danas podgoričke Vijesti.


Premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić sastao se sinoć sa predstavnicima stranaka parlamentarne većine da bi razgovarali o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT), o čemu će Skupština odlučivati u subotu, 27. januara.

Pozivajući se na svoje izvore, Vijesti pišu da su na tom sastanku temu rekonstrukcije aktuelizovališefovi koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Andrija Mandić i Milan Knežević. 


Navodeći reči jednog od izvora, list piše da im je Spajić saopštio da se “osveženje” njegovog kabineta može dogoditi i pre kraja godine, odnosno roka definisanog koalicionim sporazumom, “ako se nastave dobri rezultati”.

Prema rečima drugog izvora, premijer Spajić je poručio da se rekonstruckija može obaviti ranije jer, kako je rekao, "postižemo dobre rezultate”.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da usledi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko meseci posle toga ili u prvoj polovini 2024. godine. Iz tog saveza isticali su da ne vide zašto ne bi dobili priliku da kroz rekonstrukciju doprinesu “rešavanju svih onih izazova pred kojima se nalazi 44. Vlada”.

 
Printscreen/YouTube/Gov.me
 

 

U koalicionom sporazumu o vlasti piše da je rekonstrukcija planirana najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači – do kraja ove godine. Navedeno je da se, “u skladu s doslednim i potpunim poštovanjem svih odredbi sporazuma”, premijer obavezuje da će ona biti sprovedena.


U dokumentu je navedeno da će koaliciji ZBCG nakon rekonstrukcije pripasti pet mesta u Vladi. Tom savezu, koji čine Mandićeva Nova srpska demokratija i Kneževićeva Demokratska narodna partija (DNP), namenjeni su potpredsedničko mesto za infrastrukturu, kao i resori saobraćaja, prosvete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma. 

ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Bonus  video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike