Oglas izazvao buru! Penzioner daje luksuzan stan u zamenu za izdržavanje

18.01.2024

21:00

0

On traži da za života bude finansijski pomagan i da sam živi u stanu u naselju Boriku do njegove smrti

Oglas izazvao buru! Penzioner daje luksuzan stan u zamenu za izdržavanje
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U vremenu kada je stan teško priuštiv, penzioner iz Banjaluke napravio je dobru ponudu onima koji nisu u prilici da stambeno pitanje reše uz pomoć kredita.

Jeste li kreditno sposobni, kolika će biti rata i na kraju šta ćete i kupiti, ovaj gospodin regulisao je na drugačiji način.

On nudi luksuzan stan od 75 kvadrata u banjalučkom naselju Borik u zamenu za doživotno izdržavanje. Bez bankarskih kredita ili kamate, ali uz uslov koji ovu ponudu uklapa u izreku "Predobro da bi bilo istinito". Naime, on traži da za života bude finansijski pomagan i da sam živi u stanu do njegove smrti.

Ovaj princip na zapadu nije strana pojava, ali je regulisan na drugačiji način. Obično u takvim ponudama starija lica koja nemaju naslednike nude nekretnine za doživotno izdržavanje u staračkim domovima ili da ih mogućnost da ostanu u stanu sa porodicom koja će brinuti o njima.

U slučaju iz Banjaluke stvari su nešto drugačije. Za pozamašnu cifru potencijalni investitor ne bi mogao da boravi u stanu, a koliko bi novca dao zavisi od životnog veka osobe koju izdržava.

Tako bi takav stan na realnom tržištu koštao oko 220.000 KM, a u tom slučaju ta bi se cifra otplatila za 20 godina. U ovom konkretnom slučaju nema garancije. On može koštati 1.000 KM, a može koštati i 300.000 KM.

Pravnici  ističu da je teško napraviti valjan ugovor u ovom slučaju i da bi najbolje bilo izbeći ovakve ponude.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike