Skandal u hrvatskom Saboru: Orešković u saboru Plenkovića uporedila sa Hitlerom

18.01.2024

15:18

0

Predsednik Sabora Gordan Jandroković osudio je ovakvo poređenje, rekavši da neće tolerisati govor mržnje koji će ubuduće najoštrije sankcionirati

Skandal u hrvatskom Saboru: Orešković u saboru Plenkovića uporedila sa Hitlerom
Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ZVONIMIR KUHTIĆ

Tokom današnje burne rasprave u hrvatskom saboru o uvođenju krivičnog dela femicida, odnosno teškog ubistva žene i sankcionisanja neovlašćenog otkrivanja informacija iz istražnih ili dokaznih radnji, opozicija je prozlava vladajuće da žene koriste kao živi zid iza kojeg podvaljuju ograničavanje novinarskih sloboda.

Opozicija je pre početka rasprave tražila da se odvojeno glasa o uvođenju femicida i neovlašćenog otkrivanja sadržaja iz istražnih i dokaznih radnji u Krivični zakon, što je većinom glasova odbijeno.

- Uvaljujete izmene zakona koje služe prikrivanju političke korupcije, a znamo ko je nosilac političke korupciju u ovoj zemlji. I sada se Andrej Plenković skriva iza leđa pretučenih i zlostavljanih žena i dece. Sram vas može biti kukavice jedne - rekla je Ivana Kekin (klub Možemo).

Usledile su optužbe i ostalih opozicionih klubova, da vladajući HDZ koristi zaštitu žena od nasilja kao kukavičje jaje, smokvin list‘ ili živi zid iza kojeg se skriva pokušaj sprečavanja novinara da dođu do informacija o korupcijskim aferama.

- Hrvatsko pravosuđe je devastirano, godinama struka upozorava šta nam je činiti, godinama žene traže veću zaštitu od nasilja u porodici. I šta radi Andrej Plenković? Skriva se kao kukavica - rekla je Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), koja je premijera uporedila sa Adolfom Hitlerom.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković osudio je ovakvo poređenje, rekavši da neće tolerisati govor mržnje koji će ubuduće najoštrije sankcionirati.

- Sve što je povezano s veličanjem fašizma i nacizma smo svaki put osudili i sankcionisali. Pozivam da smirimo strasti i pazimo šta izgovaramo - rekao je Plenković.

Profimedia
 

 

- Odluku da se istovremeno glasa o oba krivična dela koja predlaže Vlada, poslanik opozicione SDP Peđa Grbin nazvao je ‘‘degutantnom i ispod svakog nivoa" - a za tzv., ‘lex AP‘ smatra da je rezultat sistemske vladine politike.

- To je politika kuvane žabe u vodi koja postaje sve toplija i toplija kako ljudi ne bi osetili da im se stavlja famozna omča oko vrata kojom žele da ih uguše u laži i tajnosti - kazao je Grbin, preneli su hrvatski mediji.

Poslanica Vesna Nađ (Socijaldemokrati) rekla je da HDZ u predizborno vreme želi da spreči medije da prate korupcijske afere u koje su uključeni članovi vladajuće stranke, jer se niko neće usuditi da otkrije bilo kakvu informaciju novinaru zbog zaprećene kazne zatvora do tri  godine.

- Zviždači, sto se zviždali zviždali ste - rekla je Nađ.

I desni deo opozicije takođe je osudio da se o uvođenju femicida i o tzv. ‘lex AP‘ glasa u paketu. Poslanik Mosta Marin Miletić upozorio je na suzbijanje slobode govora i gušenje demokratije što smatra odlikama totalitarnog režima.

- Andrej Plenković ide đonom na izvore informacija, ovim zakonom želi omogućiti da se novinarima otimaju njihovi mobiteli, da ih se strahom prisiljava da informacije ne dođu do hrvatske javnosti - kazao je Miletić.

Poslanik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček napomenuo je da su 90 posto afera otkrili novinari, a ne nadležni organi.

- Nije prvi put da vladajuća većina pokušava smanjiti i ograničiti slobode ljudi, posebno u doba pandemije, a sada slobode profesionalnog delovanja samih novinara - rekao je Pavliček.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike