Beograđanin dobio Hrvate na sudu posle pola veka! Stojan ostao bez ruke, sad moraju da mu plate 145.000 evra! (FOTO)

16.01.2024

11:00

0

Autor: J.S.J.

Stojan A., k je izgubio desnu ruku do ramena

Beograđanin dobio Hrvate na sudu posle pola veka! Stojan ostao bez ruke, sad moraju da mu plate 145.000 evra! (FOTO)
Hrvatska policija - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

Tog 30. avgusta 1974. voz je zbog greške mašinovođe prevelikom brzinom uleteo na zagrebački koloske pri čemu je poginulo najmanje 155 ljudi.

I eto posle gotovo pola veka od ove najtragičnije železničke nesreće u hrvatskoj istoriji kada je putnički voz na liniji Atina - Dortmund zbog prevelikom brzinom uleteo na zagrebački Železnički kolosek još uvijek se vode sudski postupci oko isplata odšteta za poginule i ranjene.

Tako je pre nedelju dana državljanin Srbije Stojan A., koji je u stravičnoj nesreći kao putnik izgubio desnu ruku do ramena, nepravosnažno dobio sudski spor protiv Hrvatske železnice Infrastrukture i HŽ Putničkog prevoza, te je zagrebački Opštinski i građanski sud presudio da Stojanu A. moraju isplatiti 97.000 evra odštete i nadoknaditi mu 47.000 evra sudskih troškova.

 

Naime, Stojanu A. je od nesreće, na osnoviu presude suda u Beogradu, tadašnje Železničko transportno poduzeće Zagreb (ŽTP) plaćalo rentu za tuđu pomoć i negu jer mu je utvrđen invaliditet od 95%, no proglašenjem hrvatske samostalnosti i likvidacijom ŽTP-a isplate Stojanu A., koji je živeo u Beogradu, su prestale.

Zadnju je isplatu dobio u junu 1991. Međutim, 2008. je podneo tužbu protiv HŽ Infrastrukture te je zagrebački Opštinski građanski sud nedavno dosudio da mu moraju isplatiti "zaostatke". HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prevoz osporavali su niz stvari u tužbi.

Tvrdili su najprije da je nastupila zastara, pa da je tužba nezakonita jer znači da se priznaje odluka srpskog suda, da je reč o promašenoj pasivnoj legitimaciji, odnosno da oni nisu pravni slednik ŽTP-a... Sud je sve ove prigovore odbio. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike