I Hrvatska bi da uvede obavezni vojni rok?

17.01.2024

10:12

0

Još uvek nije poznato kako bi izgledao taj koncept, navode hrvatski mediji

I Hrvatska bi da uvede obavezni vojni rok?
Hrvatska vojska - Copyright Profimedia

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić dobio je zadatak da uvede mesec dana obavezne vojne obuke nakon srednje škole u kojoj bi svi prošli obuke prve pomoći, rukovanja oružjem i nuklearne i hemijske zaštite, piše "Jutarnji list".

- U okolnostima sigurnosnog ugrožavanja koje postoji širom sveta, nije loše da MORH od onoga što se već radi po konceptu sa onima koji dobrovoljno služe vojni rok napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih kurseva kako bi se širi broj ljudi mogao upoznati sa osnovnim veštinama koje mlađe generacije nemaju. Već neko vreme na tu temu razgovaram sa ministrima Anušićem, Božinovićem i Medvedom, a Anušiću smo dali mandat da osmisli određeni koncept - otkrio je u ponedeljak premijer Andrej Plenković.

Ova vest je i te kako zanimljiva ako uzmemo u obzir da je u Srbiji pre dve nedelje ministar odbrane Miloš Vučević najavio da se pokreće inicijativa da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka.

Time je uvođenje vojnog roka u Srbiji postalo tema broj jedan

Sada se očigledno o ovoj temi priča i u susednoj nam Hrvatskoj, ali, kako piše "Jutarnji list", još uvek nije poznato kako bi izgledao taj koncept.

Oni ističu da se može očekivati da bi se on zasnivao na konceptu temeljnog vojnog osposobljavanja, što je 2017. godine želeo da uvede tadašnji ministar odbrane Damir Krstičević, danas premijerov savetnik za odbranu.

Nepoznato je koliko bi sve to koštalo

On se tada temeljio na dobrovoljnosti, a danas bi se najverovatnije morao proglasiti obaveznim.

Naime, u situaciji kada je sve manje prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka, teško je očekivati da bi se mladi u Hrvatskoj dobrovoljno prijavljivali na pohađanje letnjeg ili zimskog jednomesečnog vojnog kampa.

MORH i Glavni štab tada su razvijali koncept koji se zasnivao na jednomesečnom vojnom kampu, u sklopu kojeg bi mlade osobe na dobrovoljnoj bazi nakon završene srednje škole prošle osnove vojne obuke. Bilo je zamišljeno da polaznici prođu rukovanje ličnim i lakim naoružanjem, gađanje, orijentaciju, boravak na terenu, samozaštitu, prvu pomoć, mere zaštite od nuklearnog, hemijskog i biološkog delovanja.

Tada je to bio Krstičevićev plan B, nakon što je ideja o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka naišla na veliki otpor javnosti.

Inače, u javnost nikad nije izašla informacija o tome koliko bi vojno osposobljavanje koštalo, koliko bi vojnih objekata trebalo urediti i koliko bi godišnje mladih bilo na osposobljavanju, piše "Jutarnji".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike