Energetski napitak sklonjen sa polica u Sloveniji: Sadrži nedozvoljenu supstancu

14.11.2023

11:01

0

Energetski napitak sa kofeinom ove marke sadrži čak 200 mg kofeina po konzervi

Energetski napitak sklonjen sa polica u Sloveniji: Sadrži nedozvoljenu supstancu
Copyright Profimedia

Inspektori Uprave za bezbednost hrane u Sloveniji zabranili su verziju popularnog napitka "Prime" sa kofeinom jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima. Verzija hidratantnog napitka bez kofeina ostaje na policama, piše slovenački 24ur.

Inspekcija je izvršila kontrole Prime pića na osnovu prijava, a analiza je pokazala da Prime energetsko piće sadrži sastojak L-teanin, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dozvoljen u drugim namirnicama. Time je ova verzija zabranjena za saobraćaj, saopštila je inspekcija.

Hidratantna pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin, ostala su u opticaju.

Profimedia
 

 

Energetski napitak sa kofeinom ove marke sadrži čak 200 mg kofeina po konzervi. Poređenja radi, najpoznatije energetsko piće na tržištu sadrži 80 mg kofeina po konzervi.

Istovremeno, Uprava za javno zdravlje Ministarstva zdravlja zatražila je od Nacionalnog instituta za javno zdravlje procenu rizika. Kako su objasnili, iz dostavljene dokumentacije je bilo jasno da procenjena izloženost kofeinu kroz konzumiranje Prime energetskih napitaka ukazuje na postojanje verovatnoće štetnih efekata po zdravlje, pa stoga energetska pića Prime predstavljaju rizik. za zdravlje dece i adolescenata s obzirom na njihov sadržaj kofeina.

Energetska pića moraju biti opremljena upozorenjima da piće nije pogodno za decu i mlađe osobe zbog visokog sadržaja kofeina. Potrošači treba da obrate pažnju na ova upozorenja. Istovremeno, istakli su značajnu ulogu roditelja, vaspitača i drugih u edukaciji i informisanju dece o proizvodima štetnim po njihovo zdravlje i razvoj.

Napitak Prime bio je privremeno zabranjen i u Crnoj Gori dok se ne ispita u laboratoriji, takođe zbog sadržaja kofeina koji sadrži utiče na centralni nervni sistem, bubrege i mozak, a posebno je opasno ako se kombinuje sa alkoholom.

Ovo piće, inače, postalo je pravi hit, a zbog svoje visoke cene nije pristupačan svima, pa je postao trend da se među decom prodaje na gutljaj

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike