Cela Hrvatska čeka Banožićevo hapšenje! Bivšem ministru nad glavom vise 3 tačke Zakona o krivičnom postupku, da li će ići iza rešetaka?

13.11.2023

21:35

0

Osumnjičeni odmah po otpuštanju iz bolnice, kao što to obično biva, dobija novi status – status uhapšenog, i prelazi u nadležnost policije

Cela Hrvatska čeka Banožićevo hapšenje! Bivšem ministru nad glavom vise 3 tačke Zakona o krivičnom postupku, da li će ići iza rešetaka?
Mario Banožić - Copyright Profimedia

Dok se bivši ministar odbrane Mario Banožić (44) oporavlja u osječkoj bolnici od teških povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao u subotu ujutro u direktnom sudaru u kojem je poginuo vozač kombija Goran Šarić (40), javnost s nestrpljenjem očekuje zvanične odgovore na pitanja da li je Banožić u trenutku udesa bio trezan i da li je na državnom putu 55 na izlazu iz Vinkovaca vozio dozvoljenom brzinom.

Kada stignu ti odgovori, kao i nalaz obdukcije preminulog zajedno sa saobraćajnim veštakom, konačno će se znati koja će biti tačna optužba Banožića.

Osumnjičeni odmah po otpuštanju iz bolnice, kao što to obično biva, dobija novi status – status uhapšenog, i prelazi u nadležnost policije. Po zakonu, Banožić bi s lisicama trebalo da bude priveden i u nadležnu policijsku stanicu na kriminalističko istraživanje, gde će mu biti uručeno obaveštenje o pravima sa činjeničnim opisom krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

Profimedia
 

Potom će ga policija predati, ili bi barem trebala, kao i sve ostale osumnjičene, pritvorskom nadzorniku Policijske uprave, odakle će, opet s lisicama na rukama, biti odveden na saslušanje u Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru. Iako je krivično delo koje je počinio u nadležnosti Opštinskog državnog tužilaštva u Vinkovcima, s obzirom na to da je ministar s područja Vinkovaca, s njim će se pozabaviti vukovarsko tužilaštvo kako bi se otklonile apsolutno sve sumnje u mogućnost eventualnog uticaja na svedoke.

Slučaj u Vukovaru

A u odnosu na dosadašnji tok javno poznate policijske istrage, Banožiću „visi“ o glavi tri tačke iz člana 227. Zakona o krivičnom postupku, tačnije tačke 1, 2 i 6, po kojima se suočava od jedan do osam godine u zatvoru.

Analizirajući dosadašnje slične slučajeve, kada je krivac saobraćajne nezgode istu izvršio iz nehata, a pri tome nije bio pod dejstvom alkohola ili nekog drugog opojnog sredstva, a prethodno se nije javljao kao saobraćajni prestupnik, nakon saslušanja u tužilaštva, Banožić će, kao i većina osumnjičenih, biti pušten na slobodu. Istražni zatvor za njega najverovatnije neće biti ni predložen nadležnom sudiji istrage Županijskog suda, jer takvi predlozi ne opstaju i u većini slučajeva se odbijaju ukoliko ne postoji bojazan da će osumnjičeni, u nedostatku recidiva, biti odbačen. Na kraju će mu, na predlog tužilaštva, biti oduzeta vozačka dozvola, a optužnicu i suđenje čekaće u zatvoru.

Moguća prekvalifikacija
 

Što se same sudske prakse tiče, ona je neujednačena i niko nikada nije dobio maksimalnu kaznu bez obzira da li je poginuli bio saputnik krivca, drugi učesnik u saobraćaju, pešak na putu, čak i ako je to bilo dete. U sličnim slučajevima, prvostepeni sudovi su dosuđivali uslovne osude sa maksimalnim rokom provere ili, alternativno, radom za opšte dobro, ali bi ih potom, po žalbi tužilaštva, viši sudovi preinačili u bezuslovne ili delimične uslovne osude.

Društvene mreže
 

I sami u razgovoru sa više tužilaca ukazuju da se krivično delo uvek može prekvalifikovati nakon što pristigne sva potrebna dokumentacija kada se pokrene istraga.

- Analiza alkohola u krvi i urinu se završava veoma brzo, ali analize na druge nedozvoljene supstance kao što su droge traju duže i rezultati mogu da traju i do tri dana, a to se radi na posebnim analitičkim uređajima u MUP. Onda dok se izveštaj napiše i stigne kod nas u tužilaštvo, prođe još jedan dan. Prema informacijama iz medija, za Banožićev slučaj će najverovatnije biti nadležno Opštinsko državno tužilaštvo, osim ako dodatne analize ne pokažu drugačije, pa ne dozvolite da se to pretvori u nameru - kaže tužilac za Jutarnji list.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike