Da je izdvojeni, bio bi jedan: Nakon skandala sa nekoliko slučajeva trovanja građani u strahu

08.11.2023

09:40

0

Koka-Kola Hrvatska je sinoć saopštila da će uzorke poslati na nezavisnu analizu

Da je izdvojeni, bio bi jedan: Nakon skandala sa nekoliko slučajeva trovanja građani u strahu
Copyright AP Photo/Brittany Peterson

Predsednik Udruženja potrošača Hrvatske Igor Vujović komentarisao je slučajeve trovanja gaziranim pićem proizvođača Koka-Kola Hrvatska i konstatovao da ne bi rekao da je slučaj u Rijeci bio izolovan, kako je to inače saopšteno iz ove kompanije.

“Iz ovih par primera ne bih rekao da je to izdvojeni slučaj. Da je izdvojeni, bio bi jedan. Analiza se ne može napraviti jako brzo, ali komunikacija institucija sa građanima trebalo je da bude bolja, s obzirom na to da su građani još od korone u strahu. Trebalo ih je malo smiriti", rekao je Vujović.

Navodi da je potrebno dati niz odgovora u ovoj situaciji – je li to od konkretnog proizvođača, gde i kako je do toga došlo, kakve će posledice biti i kako to nadoknaditi.

Osvrnuo se i na izjavu ministra zdravlja Vila Beroša koji je građanima poručio da piju vodu. 

“On je to mislio dobronamerno, ali tržišno to nije korektno jer ne možete sve proizvode izbegavati”, rekao je Vujović.

Primetio je da sve ovo sa trovanjem traje četiri dana i da potrošačima nije svejedno.

“Policija je bila obaveštena, Državni inspektorat isto, a javnost ne. Danas građani u takvim situacijama veruju jedni drugima, a ne nekim institucijama; a kada ne veruju institucijama, to je jako porazno”, rekao je Vujović.

Komentarisao je jučerašnje saopštenje kompanije Koka-Kola Hrvatska u kojem se navodi da su svesni tog izolovanog slučaja.

Takvim saopštenjem, ističe, uopšte nije iznenađen, a posebno konstatacijom da je reč o izolovanom slučaju.

"Dok nema konkretnih dokaza da su oni u tome, oni će držati takav stav. Dok im sud ne naredi, neće ništa napraviti”, rekao je Vujović.

Nakon potvrđenih novih slučaja, Koka-Kola Hrvatska je objavila novo saopštenje u kojem kompanija navodi da će uzorke poslati na nezavisnu analizu, a Vujović kaže da, dok im sud nešto ne naredi, mogu uzeti neku nezavisnu laboratoriju.

Građanima je poručio da moraju da paze šta piju, posebno u ovakvim situacijama, ali i da lično neće izbegavati neka pića, te da veruje da neće ni građani.

Vujović smatra da je potrebno povući proizvode kod kojih se potvrdi sumnja da su uzrok trovanja  i da onaj ko je odgovoran za ovu situaciju, mora snositi posledice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike