Četvrti slučaj trovanja pićem u Hrvatskoj! Ministar poručio: "Obratite pažnju šta kupujete"

08.11.2023

22:30 >> 00:32

0

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš obišao je novopridošle pacijente u KBC-u Zagreb, saopštilo je Ministarstvo zdravstvo

Četvrti slučaj trovanja pićem u Hrvatskoj! Ministar poručio: "Obratite pažnju šta kupujete"
Copyright Profimedia

Nastavljaju se slučajevi trovanja pićem u Hrvatskoj. Slučaj četvrtog pacijenta potvrdio je za Dnevnik Nove TV Rajko Ostojić, specijalista gastroenterologije i hepatologije i predstavnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb. Radi se o još jednom mladiću.

- Oko 20 sati primili smo pacijenta. Reč je o muškoj mlađoj osobi koja je u klinički dobrom stanju, obrada je u toku i za sada izgleda klinički dobro - rekao je Ostojić, dodavši kako postoji sumnja da je reč o trovanju pićem. No naglasio je da se čeka detaljna obrada.

Ranije večeras, nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizovana osoba zbog sumnje na povredu jednjaka posle konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću, još dva pacijenta su zbog slučaja trovanja pićem smeštena u Kliničko-bolničkom centru Zagreb, izvestili su večeras hrvatski mediji.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš obišao je novopridošle pacijente u KBC-u Zagreb, saopštilo je Ministarstvo zdravstvo.

"Prva povreda je bila u Rijeci, a pacijent ima teške ozlede i prati se stanje, koje je stabilno", rekao je Beroš.

On je naveo da kada je reč o drugom povređenom, takođe je stanje stabilno, dok se u trećem slučaju radi o čoveku od 38 godina i još se ne zna je li razlog piće.

"Najvažnije je da mi nemamo elemenata na osnovu kojih bismo javnost mogli da upozorimo da se čuvaju određenih pića, ali ako neko oseti neku tegobu, treba da se javi lekaru", rekao je Beroš.

Dodao je da će, kada bude bilo više informacije o povezanosti ovih događaja, obavestiti javnost.

"Iste dijagnoze, ali nije reč o istim pićima"

Beroš je obećao da će obavestiti javnost kada bude bilo više informacije o povezanosti ovih događaja. Naveo je da je od državnog inspektora dobio informaciju da će preliminarni nalazi biti gotovi u sredu.

Hrvatski ministar je pozvao na opšti oprez kod konzumaciji kupovnih pića, uz napomenu da se u dosadašnjim slučajevima radilo o različitim pićima i različitim vrstama ambalaže koja je napunjena u različitim državama.

Profimedia
 

"Potvrđeno je da se radi o istim dijagnozama, ali nije reč o istim pićima. U Rijeci se radilo o Romerquelle u staklenoj boci u ugostiteljskom objektu, a u prvom slučaju u Zagrebu radi se o Koka-koli u plastičnoj boci kupljenoj u automatu na fakultetu. Na terenu je Državni inspektorat i službe pokušavaju ustanoviti o čemu se tačno radi", rekao je Beroš za Indeks.

"Voda povezana sa trovanjem u Hrvatskoj nije u portfoliju u Srbiji"

Oglasila se ranije danas i hrvatska "Koka-kola" i potvrdili da je jedan slučaj trovanja povezan sa njihovim pićem "Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate" u staklenoj bočici od 330 mililitara.

"Svesni smo izolovanog slučaja povezanog sa jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim telima", rekli su iz Koka-kole za portal Indeks.

Kompanija "Koka-kola HBC Srbija" saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Podsetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon uviđaja u riječkom kafiću gde je nedavno pozlilo jednoj osobi, te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike