Abazović u klin, Spajić u ploču: Kako će se razrešiti nesvakidašnja situacija oko Popisa u Crnoj Gori

25.10.2023

11:53

0

Dodao je da su juče nepoznate osobe ometale rad instruktora i popisivača u Ulcinju, zbog čega je od Uprave policije zatraženo da se angažuje na proceni bezbednosti popisivača

Abazović u klin, Spajić u ploču: Kako će se razrešiti nesvakidašnja situacija oko Popisa u Crnoj Gori
Dritan Abazović i Milojko Spajić - Copyright Antonio Ahel/ATA Images/Vlada Crne Gore

Predsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je danas da, što se aktuelne Vlade tiče, popis stanovništva može da počne i da nema prepreka za njegovo održavanje, a da će odlaganje značiti i dodatne troškove. 

Problemi oko Popisa na terenu već počeli

Abazović je to rekao na sednici Vlade i dodao je da su juče nepoznate osobe ometale rad instruktora i popisivača u Ulcinju, zbog čega je od Uprave policije zatraženo da se angažuje na proceni bezbednosti popisivača. 

AP Photo/Risto Božović
 

 - Mi imamo samo postupanje u skladu sa Uredbom, uredba mora da se promeni naravno da svako može legitimno da donosi odluke. U ovom trenutku ne postoji nijedna prepreka da proces počne. Moramo da razmišljamo o dodatnim troškovima ako se proces odloži. Bez obzira na to potpuno legitimno da donose odluke. Što se tiče 43. vlade za nas je to pitanje u proceduralnom smislu arhivirano i svaka radnja može da počne onako kako je zamišljena- kazao je Abazović.

I ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je Monstat zajedno sa ovom vladom spreman da sprovede popis. On je uputio molbu Upravi policije da se angažuje povodom zahteva Monstata o proceni bezbednosti popisivača instruktora i popisivača koji im je upućen 16. i 23. oktobra. 

Damjanović je potvrdio Abazovićeve tvrdnje i rekao da je juče ometan rad popisivača instruktora i popisivača u iznajmljenim zgradama u prostorijama Opštine Ulcinj. Ometali su ih, kazao je, nepoznata lica, a o tome je napravljena službena zabeleška i data izjava u Upravi policije.

Abazović je kazao da to što se desilo u Ulcinju nije nikakva drama, već da je sve to, kako je naveo, sastavni deo pritiska koji je stvoren. Popis stanovništva u Crnoj Gori najavljen je od 1. do 15. novembra, a mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić saopštio je juče da će nova izvršna vlast odložiti popis za mesec dana.

Održavanju popisa protivi se Demokratska partija socijalista, bivšeg predsednika Mila Đukanovića,  a započeli su i kampanju bojkota. Popisu se protive i Socijaldemokrate, Nacionalna veća Bošnjaka i Albanaca. Oni tvrde da ne postoje uslovi za održavanje popisa, koji inače u Crnoj Gori kasni već dve godine, pa čak tvrde i da su rezultati već fingirani?! 

Izjava mandatara i lidera PES-a, Milojka Spajića da je nova parlamentarna većina saglasna da popis stanovništva u Crnoj Gori bude odložen za mesec dana, izazvala je različite reakcije na inače uzburkanoj crnogorskoj političkoj sceni.

Twitter_Milojko Spajić @MickeySpajic
 

Opozicione Socijaldemokrate Crne Gore (SD) smatraju da je stav mandatara Spajića da je popis stanovništva neophodno odložiti ,, pobeda svih slobodnomislećih građanki i građana, opozicionih političkih subjekata koji su, zajedno sa NVO sektorom i stručnom javnošću, na tome insistirali u prethodnom periodu.'' iz SD-a su saopštili da je to "pobeda građanske Crne Gore koja je jasno pokazala da ni milimetar neće ustuknuti pred bilo kim", čime su, kako kažu, makar za sada, "sprečili evidentni pokušaj fingiranja rezultata popisa stanovništva".

- Stav mandatara Spajića jasno potvrđuje da je aktuelna vlast bila prinuđena da se povuče pred ubedljivom i neoborivom argumentacijom koja je ukazivala da bi ovako sproveden popis stanovništva bio predmet brojnih zloupotreba, da njegovi rezultati ne bi bili validni i relevantni, te da opozicija mora imati makar onoliko mehanizama kontrole koliko je tadašnja opozicija imala 2011. godine - naveli su iz SD. 

Spajić sam sebe proglasio nadležnim ?!

Istovremeno, nije jasno u kom svojstvu je Spajić odložio popis kad trenutno nema nijednu zvaničnu funkciju. Spajić jeste na putu da postane premijer, ali u ovom trenutku on to nije, a pozicija mandatara ne daje nikakvo zakonsko utemeljenje za bilo kakve izvršne odluke.

- Gospodin nas je zadužio 800 miliona evra pre nego što je postao ministar finansija, pa kao građanin može odložiti i popis -  rekao je član Predsedništva Socijaldemokratske partije, Budimir Mugoša. Opozicione stranke koje su juče zvanično započele bojkot, najavu o odlaganju popisa vide kao svojevrsnu pobedu i poručuju da će popisa biti kada oni odluče, jer je jasno da Spajić mora da ih sluša !

Pritisak DPS-a je urodio plodom, ali i dalje ostaje pitanje da li je Spajićeva odluka obavezujuća za Monstat, obzirom na to da nova Vlada nije izabrana. Politički analitičar Boško Vukićević smatra da je najava odlaganja dugo očekivanog popisa pogrešna i ističe da će DPS to tumačiti kapituacijom nove vlasti pred njihovim ultimatumima.

- Svako od tih odlaganja, kao i ovo najavljeno, izraz je nemoći crnogorskih institucija i vladajuće političke elite. Jer, evidentno je da je odlaganje, pre svega, rezultat pritiska inostranog faktora, kojem se i u ovom slučaju moralo podleći. Opštepoznato je da popisi nikada nisu odlagani tokom decenija diktature, kada je vlast imala u rukama sve instrumente za ucene, krađe i manipulacije, koje je obilato i koristila - naveo je Vukićević. 

Da li je pritisak stranaca urodio plodom

AP Photo
 

Ostaje nepoznanica da li je na mandatarovu odluku uticao i susret izaslanika za Zapadni Balkan Evropske unije i SAD, Tonina Picule i Gabrijela Eskobara. Picula je Evropskom parlamentu podneo amandmane, koji su i usvojeni, u kojima je rečeno da je popis potrebno odložiti i oni su postali deo Rezolucije EP o Crnoj Gori. Prema ranijim odlukama aktuelne vlade, popis je trebalo da bude održan u prvoj polovini novembra, i to nakon što se već dve godine odlaže.

Aktuelna Vlada u tehničkom mandatu tvrdi da je stvorila sve preduslove da ovaj proces bude regularno sproveden. Osim premijera Dritana Abazovića, koji ne vidi nijedan razlog da popis bude odložen, postoje i oprečna mišljenja. 

Gordijev čvor - neviđena pravna zavrzlama

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kaže da je sada veoma važno da se namera odlaganja popisa i formalno pravno sprovede u delo. Imajući na umu da je premijer u tehničkom mandatu više puta saopštio da neće odložiti popis, jako je važno postojeću Uredbu o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa i referentnog momenta popisa brzo staviti van snage, naglasio je Koprivica.

U tom kontekstu, dodaje, da je jako važno napomenuti da je važećom uredbom definisano da će popis početi 1. novembra. Budući da je uredba važeća do njenog stavljanja van snage ili donošenja njene izmene, ukoliko Vlada Milojka Spajića ne bude izabrana do tog datuma, a tehnička vlada Dritana Abazovića ne želi odložiti popis, doči če se u jednu prilično konfuznu situaciju - upozorio je Koprivica.

- Takođe, ostaje otvoreno pitanje da li je mesec odlaganja dovoljan period da budu savladane sve prepreke da popis bude sproveden shodno principima zvanične statistike i međunarodnim standardima - naveo je Koprivica. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike