Zaustavlja se rad nuklearne elektrane Krško: „Otkrivena su ispuštanja“

06.10.2023

00:30

0

Autor: M. Vu.

Kako bi se tačno odredio izvor ispuštanja i dalji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, saopštili su iz NEK

Zaustavlja se rad nuklearne elektrane Krško: „Otkrivena su ispuštanja“
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nuklearna elektrana Krško biće preventivno zaustavljena, s obzirom na to da je otkriveno povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade te treba tačno odrediti izvor ispuštanja i dalje korake za njegovu sanaciju, izvestili su u četvrtak poslepodne iz NE Krško.

„Nuklearna elektrana Krško (NEK), koja je u neprekidnom pogonu od završetka remonta 2022. godine, biće preventivno zaustavljena. Operativna ekipa otkrila je povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade“, navodi se u saopštenju.

Iz NEK-a ističu da ispuštanje nema uticaja na ranike, stanovništvo i okolinu te je ispod vrednosti postavljene kao granične tehničkim specifikacijama

.„Kako bi se tačno odredio izvor ispuštanja i dalji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, tako da će operativna ekipa započeti kontrolisano postupno smanjenje snage“, najavljuju iz nuklearke, prenosi Jutarnji list.

U saopštenju ne navode više detalja, kao ni koliko bi preventivno zaustavljanje moglo trajati.

Objašnjavaju tek kako prilikom zaustavljanja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog – nenuklearnog dela elektrane, što se čuje u neposrednoj blizini te mole stanovnike u blizini elektrane za razumevanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike