Milatović otvoreno poručio: Pozvao bih ZBCG i URA u Vladu; Mnogi u Evropi sad su protiv Spajićevog predloga!

30.08.2023

22:34

0

Milatović je kazao da je sa Spajićem poslednji put razgovarao u okviru konsultacija o mandataru na Cetinju početkom avgusta

Milatović otvoreno poručio: Pozvao bih ZBCG i URA u Vladu; Mnogi u Evropi sad su protiv Spajićevog predloga!
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da proces formiranja vlade ne ide planiranom dinamikom kao i da je velika odgovornost na mandataru Milojku Spajiću.

- Ovih dana, iz medija, vidim da proces ne ide nekom planiranom dinamikom. Mislim da je Crnoj Gori potrebna vlada što pre. Građanke i građani Crne Gore konačno zaslužuju političku stabilnost. Velika je odgovornost na mandatru - rekao je Milatović u emisiji Intervju na "TVCG".

- Ukoliko se ovako nastavi vođenje politike, na narednim parlamentarnim izborima mislim da će još manja izlaznost da bude - dodao je on.

Milatović je rekao da smo i ovoga puta bili možda svedoci jednog "nepristojnog političkog potkusurivanja određeniom resorima, za razliku od onog što bi trebalo da bude proces formiranja vlade".

Smatra da su izostali iz ovog procesa jasni principi formiranja vlade i jasna struktura kako bi ona trebalo da izgleda.

Spajić nedovoljno inkluzivno predlagao poslaničku listu

On je naglasio da su i iz predsedničkih izbora, gde je učinjena nepravda prema Milojku Spajiću i kada je diskvalifikovan možda i svojom greškom, izašli jači i snažniji.

Printscreen/YouTube/RTCG
 

- Da se nisam ja kandidovao, Đukanović bi možda bio danas predsednik, a Spajić ne bi bio mandatar - istakao je čelnik crnogorske države.

On je rekao da je Spajić nedovoljno inkluzivno predlagao poslaničku listu za izbore 11. juna.

- Ali siguran sam da imamo svi isti cilj, Crna Gora jednakih šansi, članica EU, zemlja prava i pravde. Dozvolite da se možda razlikujemo oko toga kako doći do tih ciljeva - rekao je Milatović.

- Proces formiranja vlade treba da krene, pre svega, od onoga što je izborna volja građana i od onoga što su neki principi, programi koje bi ta vlada trebala da ostvari i naravno struktura vlade - istakao je on.

Smatra da su “svi složni oko tri stvari”.

- Nastavak reformi koje se tiču ekonomskog standarda, nastavak reformi koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i reformi koje se tiču ubrzanja evropskog puta Crne Gore - naglasio je predsednik Crne Gore.

Na pitanje smatra li da ZBCG treba da bude deo 44. vlade, Milatović odgovara da treba pozvati konstituente koalicije ZBCG i GP URA i sve druge partije, kao i partije manje brojnih naroda.

- Smatram da politički put trasiran ranije treba da bude realizovan i na programskim princpima pozvati konstituente koalicije ZBCG i GP URA i partije manje brojnih naroda. Kako bi se tom velikom većinom ostvarili ciljevi, ali ne na uštrb nekih od tih ciljeva. Da ja pravim vladu, pravio bih je na taj način - dodao je Milatović gostujući na TVCG.

Naglašava da ima stalne konsultacije sa brojnim članovima i funkcionerima Evrope sad.

- Vidio sam da su dve poslanice bile protiv najavljenih predloga o Vladi. Mislim da su mnogi članovi Predsedništva PES pre 15-ak dana imali slično mišljenje kao one, a šta se promenilo u ovih 15-ak dana, pitanje je za njih - naveo je Milatović.

Ne bih volio da je odbornica ES iz Pljevalja instruisana iz Podgorice

Milatović je odbacio navode da je pokušao da utiče na članove funkcionera i članova PES.

- Voleo bih da me je nazvala (Tamara Rosić) i da razmenimo mišljenja. Ne bih voleo da je danas bila instruisana od nekih ljudi iz Podgorice - naveo je Milatović.

Naglasio je da mnogi iz Evrope sad menjaju teze, i to nije dobro.

- Ipak verujem u demokratske kapacitete Evrope sad - istakao je Milatović.

Sa Spajićem sam se zadnji put vidio na Cetinju


Milatović je kazao da je sa Spajićem poslednji put razgovarao u okviru konsultacija o mandataru na Cetinju početkom avgusta, a ne kasnije, dodajući da “verovatno da je trebalo da razgovaramo više”.

- To možda govori da smo trebali obojica da budemo malo zreliji. Nedostatak komunikacije je ključ mnogih problem, ne samo u Crnoj Gori. Svakako, neka vrsta razgovora je neophodna - rekao je Milatović.

Za sada neću podneti ostavku u Evropi sad

Naveo je da neće podneti ostavku na funkciju u PES.

- Ukoliko moji stavovi budu u nekoj neprimerenoj meri različiti od stavova većine u Evropi sad, onda je to opcija. Mislim da je to politički legitimno - navodi Milatović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike