Nevreme stvorilo velike probleme u Sloveniji: Rastu vodostaji reka - strahuje se od novih poplava

29.08.2023

09:52

0

Moguće je i aktiviranje klizišta

Nevreme stvorilo velike probleme u Sloveniji: Rastu vodostaji reka - strahuje se od novih poplava
Ilustracija - Copyright Tanjug/STA/Katja Kotba

Nastavlja se rast vodostaja reka u Sloveniji, posebno u severnom i istočnom delu zemlje. Vodostaj raste i u onim rečnim slivovima koji su bili pogođeni prethodnim poplavama.

Agencija Republike Slovenije za zaštitu životne sredine (Arso) izdala je narandžasto upozorenje za celu zemlju osim za severozapadni deo, koji je obojen žuto.

Pojedine manje reke u središnjem delu zemlje već bi tokom noći mogle naglo i ponegde jako da porastu, posebno u Notranjskoj, u predalpskom gorju i na području Karavanki i Kamniško-Savinjskih Alpa.

Zbog promenjenih uslova nakon poslednjih poplava na deonicama gde su tokovi i korita reka izmenjeni i mestima gde još ima nanosa materijala i odrona otpadne vode će oticati drugačije nego inače.

Geološki zavod Slovenije upozorava na povećanu opasnost od ponovnog aktiviranja klizišta na područjima gde su se aktivirala tokom nedavne katastrofe, piše Delo.

Nevreme s jakim pljuskovima i vetrom stvaralo je probleme još juče. U opštini Koper jak vetar oštetio je krov Osnovne škole Šmarje i natkrivenu tribinu na stadionu Bonifika, a tuča je pogodila Ajdovščinu.

U glavnom gradu voda je poplavila nekoliko podruma i ulica, a neke vozače morali su da spaavaju iz poplavljenih podvožnjaka. U Gorenjskoj je takođe poplavljena infrastruktura, ali meštani su posebno zabrinuti zbog klizišta. Na škofjeloškom području je iz predostrožnosti evakuisan deo građana.

Zapovednik slovenačke Civilne zaštite Srečko Šestan je na Televiziji Slovenije rekao da se najgori scenario ipak nije ostvario. Ponovio je kako su pripadnici civilne zaštite u pripravnosti.

Iako je prognoza za danas bolja, preporučio je građanima da budu oprezni. Prema najavama meteorologa, sutra će u Sloveniji doći do potpunog smirivanja vremena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike