Spajić: Imamo većinu za formiranje Vlade, koalicija ZBCG neće biti njen deo

26.08.2023

21:17

0

Spajić je kolege poslanike iz partije informisao kako će izgledati nova Vlada Crne Gore, ko će je činiti i koji će joj biti glavni prioriteti

Spajić: Imamo većinu za formiranje Vlade, koalicija ZBCG neće biti njen deo
Copyright Twitter_Milojko Spajić @MickeySpajic

Predsednik Evrope sad i mandatar Milojko Spajić rekao je nakon sednice Glavnog odbora stranke da imaju skupštinsku većinu za formiranje nove vlade.

On je kazao da je par članova Glavnog odbora bilo protiv predloženog formiranja vlade i par članova koji su bili uzdržani. Spajić je rekao da očekuju podršku 44 poslanika za formiranje nove vlade.

Mandatar je rekao da je definitivno da savez “Za budućnost Crne Gore” neće biti deo nove vlade. Naglasio je i da je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić novi predsednik parlamenta, prenosi RTCG.

- Vreme je da se bavimo ozbiljnim stvarima a ne trivijalnim temama koje smo videli u pojedinim medijima - kazao je Spajić.

Printscreen/YouTube/RTCG
 

On je sa poslanicima Evrope sad razgovarao mandatar i lider stranke Milojko Spajić, a nakon sastanka je saopšteno da postoji apsolutna saglasnost oko formiranja nove vlade. Na današnjoj sednici GO PES-a nije viđen zamenik predsednika te partije i aktuelni šef države Jakov Milatović.

Generalni sekretar Pokreta “Evropa sad” Boris Pejović saopštio je novinarima, da među poslanicima te stranke postoji apsolutna saglasnost oko formiranja 44. vlade, te da će poštovati odluku organa PES-a.

- Oko toga nije bilo dileme, jedino su to mediji malo podgrejali”, kazao je Pejović nakon održanog sastanka Kluba poslanika sa mandatarom Milojkom Spajićem.

Pejović je istakao da su razgovarali o svemu što ih čeka.

Demantovao je neke medijske navode i saopštio da sastanku, iz opravdanih razloga, nije prisustvovala jedino poslanica Maida Gorčević.

Tanjug
 

Na mreži X se oglasio i sam Spajić, rečima “jedinstveno grabimo ka Evropi sad 2, minimalne penzije 450 eura, (prosečne 600 eura), minimalne zarade 700 eura (prosečne 1.000 eura)". Uz to je objavio i fotografiju sa sastanka. 

Spajić je kolege poslanike iz partije informisao kako će izgledati nova Vlada Crne Gore, ko će je činiti i koji će joj biti glavni prioriteti.

Na sastanak nisu bili pozvani predstavnici CIVIS-a i Ujedinjene Crne Gore, koji sa mandatarom pregovaraju odvojeno. 

Prema sadašnjem stanju, deo nove vlade mogli bi biti PES, Demokratska Crna Gora, stranke manje brojnih naroda i SNP Crne Gore. Još se ne zna da li i savez ZBCG može da bude deo nove vlasti. 

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) je u utorak uveče u Rožajama odlučio da će ući u Spajićev kabinet, a predsednik BS Ervin Ibrahimović je saopštio da ih je mandatar Milojko Spajić obavestio da koaliciju “Za budućnost Crne Gore“ neće pozvati u Vladu. Deo Vlade trebalo bi da budu Albanski forum i Albanska alijansa. 

Ujedinjena Crna Gora, čiji predstavnici su bili na listi PES, navela je da je neprihvatljivo da u ime mandatara govore decenijski saveznici DPS-a. Ona se založila da mandatar obezbedi sve informacije o strukturi, planu rada i prioritetima nove vlade. 

Civis, Ujedinjena Crna Gora i još jedan broj poslanika sa liste PES iskazali su još ranije nameru da ne podrže vladu koncipiranu bez podrške najmanje 49 poslanika.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) ranije je saopštila da je prihvatila javno iznetu ponudu mandatara za sastav nove Vlade Milojka Spajića, rekao je jedan od njenih lidera Andrija Mandić.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike