Drama u Tivtu! Motor aviona usisao galeba i otvorio pitanje većeg problema: "Uradili smo sve što smo mogli"

27.08.2023

00:24

0

Avion “embraer E-190" udario je u galeba prilikom poletanja na redovnoj liniji Tivat — Istanbul

Drama u Tivtu! Motor aviona usisao galeba i otvorio pitanje većeg problema: "Uradili smo sve što smo mogli"
Tivat aerodrom - Copyright Profimedia

Avion “Embraer E-190” koji iznajmljuje crnogorska nacionalna aviokompanija “Er Montenegro” udario je u galeba prilikom poletanja na redovnoj liniji Tivat—Istanbul. Jedan od motora je usisao pticu prilikom čega je nastala materijalna šteta na turbini.

Pilot je prekinuo let usred poletanja, jer je ptica usled udara polomila nekoliko loptica turbine na tzv. kompresoru nisko pritiska koji se nalazi u prednjem delu motora.

Avion je pregledan i popravljen od strane mehaničara, ali je ovo stvorilo problem za aerodrom jer je avion bio van funkcije satima, što je poremetilo planirani red letenja crnogorske kompanije.

Sudar osvetlio dugoročan problem

Ipak, udar ptice u motor aviona ponovo je aktuelizovao pitanje neautorizovanog pretovarnog mesta za komunalni otpad tivatskog Komunalnog preduzeća na prostoru nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo, preko puta aerodroma Tivat.

Profimedia
 

Do udara ptice u avion je došlo na prvom jutarnjem letu tog dana sa tivatskog aerodroma, oko 6.30 časova i to manje od 10 minuta nakon što je posebna Služba za divlji svijet tivatskog aerodroma obišla stazu za poletanje i sletanje i kontrolnom tornju javila da na pisti nema ptica ili drugih divljih životinja koje bi mogle uticati na sigurnost letelica.

Međutim, samo nekoliko minuta nakon dojave o proveri, a dok se "E-90" spremao za poletanje, iznad aviona pojavili su se galebovi, koji su preletali sa malog smetlišta Komunalnog preduzeća gde su se hranili ostacima hrane.

"Pretovarna stanica potpuno neuređena"

Ptice su poletele sa severoistočne strane aerodroma, gde su se hranile komunalnim otpadom, preko piste aerodroma u smeru jugozapada ka moru, gde je njihovo stanište.

Avion je u toku poletanja "pokupio" galeba, ali je uspeo da se zaustavi na vreme i ne poleti sa oštećenim motorom.

- Ovaj događaj još jednom pokazuje koliki problem sigurnom izvođenju vazdušnih operacija na aerodromu Tivat predstavljaju ptice, odnosno ono što se dešava na prostoru bivšeg poljoprivrednog dobra koje se proteže sa gornje strane aerodroma, maltene čitavom dužinom njegove piste - rečeno je iz Aerodroma Crne Gore za medije.

Kako dalje navode, Komunalni preduzeće uz aerodrom je smišljeno kao pretovarna stanica na putu do veće deponije, Komunalno preduzeće Tivat nije uređeno i pokriveno kako treba.

Profimedia
 

- Na ovom prostoru nalaze se dve pretovarne stanice za primarnu selekciju sakupljenog mešovitog komunalnog otpada i njegov prekrcaj iz manjih kamiona transportuje se do sanitarne deponije kod Ulcinja gdje se na kraju i odlaže. Ta pretovarna stanica je uređena koliko-toliko, pretovarna stanica Komunalnog preduzeća Tivat koja se nalazi odmah preko puta terminalne i upravne zgrade aerodroma potpuno je neuređena i predstavlja nam gorući problem - dodali su iz Aerodroma.

Sa druge strane, galebovi su primarni izazov za sigurnost odvijanja vazdušnog saobraćaju u Tivtu.

- Sa svoje strane, mi činimo i već smo preduzeli sve što možemo. Međutim, ne možemo uticati na ponašanje drugih subjekata koji se nalaze u okolini, posebno onih koji upravljaju legalnim ili pak, nelegalnim odlagalištima otpada, reciklažnim stanicama ili privremenim odlagalištima i pretovarnim stanicama za komunalni otpad u blizini aerodroma - završili su iz Aerodroma.

Bonus video:

Rina

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike