Pušten jedan od uhapšenih za šverc 430 kilograma kokaina preko Luke Bar

27.05.2023

16:47

0

U akciji u kojoj je ta droga zaplenjena učestvovala je i crnogorska policija, prenela je RTCG

Pušten jedan od uhapšenih za šverc 430 kilograma kokaina preko Luke Bar
Copyright Profimedia

Albanski Specijalni sud za organizovani kriminal i korupciju pustio je na slobodu jednog od uhapšenih u okviru akcije koja je dovela do otkrivanja 430 kilograma kokaina koji je preko Luke Bar dopremljen do Albanije.

U akciji u kojoj je ta droga zaplenjena učestvovala je i crnogorska policija, prenela je RTCG.

Na ovaj način, sud je uvažio zahtev advokata Sokola Tahiraja da na slobodu pusti njegovog kijenta Kida Košena, koji je uhapšen u okviru policijske akcije.

Kako prenosi "albaniandailynews.com", pritvor je zamenjen merom obaveznog pojavljivanja.

Velika akcija albanske i crnogorske policije, uz podršku američke agencije za borbu protiv narkotika DEA i njene kancelarije iz Grčke, izvedena je 24. novembra prošle godine, i tada je otkriveno 430 kilograma kokaina sakrivenog u pošiljci 20 tona đubriva.

Ukupno je tada uhapšeno 10 osoba, među kojima je bio i nekadašnji gradonačelnik opštine Frakul Viktor Cervanaku. Pošto je albanska policija nekoliko meseci držala tovar pod prismotrom, među uhapšenima su bila četiri mladića, za koje se osnovano sumnjalo da su umešani u šemu trgovine kokainom.

Profimedia
 

Identifikovani su kao Bledar Matoši, star 33 godine, ranije osuđivan za nedozvoljeno držanje oružja, Kid Košena (28) ranije osuđivan za nanošenje povreda, Klajdi Vrioni (32), ranije osuđivan zbog posedovanja oružja bez dozvole i teške povrede, kao i Redion Meši (22), koji je upravljao vozilom gde je pronađeno oružje.

Kokain vredan 40 miliona evra, za koji je crnogorska policija utvrdila da se nalazi u pošiljci organskog đubriva, koja je još u julu prošle godine stigla u Luku Bar iz kolumbijske luke Buenaventura brodom "Monte CCervino", zaplenjen je u Albaniji u novembru.

Kontejner, u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, kroz Crnu Goru bio je u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Albanija, što je potvrdila i crnogorska policija tada. Ova zaplena kokaina bila je samo jedna u nizu sličnih akcija crnogorske policije, u kojima je u više navrata pronađena velika količina ove opojne droge. U avgustu 2021. policija je zaplenila rekordnih 1,2 tone kokaina u jednoj privatnoj kući u Zeti u blizini Podgorice.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike