Uprava policije Crne Gore pozvala građane da dobrovoljno predaju oružje bez posledica

08.05.2023

17:49

0

Pozvali su građane da o eventualnim saznanjima da druge osobe poseduju nelegalno oružje i krše odredbe zakona o oružju, anonimno obaveste službenike policije

Uprava policije Crne Gore pozvala građane da dobrovoljno predaju oružje bez posledica
MUP Crne gore - Copyright MUP Crne gore

Uprava policije Crne Gore podsetila je danas građane na akciju „Poštuj život – vrati oružje“, odnosno da svaki građanin, shodno Zakonu o oružju, može bez bilo kakvih pravnih posledica dobrovoljno policiji da preda vatreno oružje, bez obzira na to da li naoružanje poseduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je reč.

Građani oružje mogu predati i telefonskim pozivom, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mestu gde se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju, saopšteno je iz Uprave policije.

Navodi se da su građani, od stupanja na snagu Zakona o oružju, dobrovoljno vratili 2.011 komada vatrenog oružja, 291 minsko eksplozivno sredstvo (najčešće ručne bombe), 1.118 komada delova oružja, te 35.571 metak različitog kalibra.

Pozvali su građane da o eventualnim saznanjima da druge osobe poseduju nelegalno oružje i krše odredbe zakona o oružju, anonimno upoznaju službenike policije, koji će, kako su kazali, u najkraćem mogućem roku i shodno svojim ovlašćenjima, preduzeti zakonom propisane mere i aktivnosti kojim će sprečiti dalje zloupotrebe i kršenje zakona, prenele su podgoričke Vijesti.

Ministar Zoran Miljanić prošle nedelje je rekao da legalnu dozvolu za držanje oružja u Crnoj Gori ima 52.340 građana. "Ilegalnih, po nekim istraživanjima koje su radile strane kuće, u Crnoj Gori bi moglo da bude između 40 i 80 hiljada", naveo je on tada. Najveći problem u Crnoj Gori su, kako je rekao, "veze i protekcija", odnosno "da neko ko nije zdravstveno u stanju" može doći do dozvole za posedovanje oružja.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike