Haos u Evropi sad: Spajić vraća Odovića u vrh stranke u inat Milatoviću!?

27.04.2023

18:40

0

Milatović je danas jasno kritikovao ekipu oko Spajića zbog načina organizovanja sednice i GO

Haos u Evropi sad: Spajić vraća Odovića u vrh stranke u inat Milatoviću!?
Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/Pixabay

Proces fragmentiranja Pokreta Evropa sad kulminirao je sinoć na sednici Glavnog odbora kada je odlučeno da ovaj politički subjekt samostalno nastupi na parlamentarnim izborima 11. juna.

Takođe, na sinoćnoj burnoj sednici odlučeno je da nosilac liste bude predsednik pokreta Milojko Spajić.

Protiv ovih odluka GO, u kojem Spajićeva frakcija ima većinu (što je pokazalo sinoćno glasanje), jasno se oglasio dio Evrope sad koji stoji predvodi novoizabrani predsednik države Jakov Milatović.

Milatović je danas jasno kritikovao ekipu oko Spajića zbog načina organizovanja sednice i GO.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanje jučerašnje sednice Glavnog odbora. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu. Prosperitet Crne Gore dolazi snažnim moralnim načelima i zajedništvom i to su poruke na kojima sam ja dobio podršku 60 odsto građana i od kojih ja odustati neću. U narednom priodu politički proces će sigurno biti dinamičan i mislim da smo prebrzo ispustili pobjedu od 2. aprila - poručio je Milatović.

Sa druga strane Spajić je relativizovao svoj odnos sa Milatovićem i istakao da je „Crna Gora najbitnija“.

- Naravno da su lični odnosi bitni, ali su to lični odnosi. Kao što sam govorio i pre, ja sam u dobrim odnosima s Jakovom. Nemamo nekih mimiolaženja. Mislimo da nam je početna tačka identična. Ljudi smo koji su se pronašli tu, ali i u završnoj tački, gde svi želimo da budemo. Ubeđeni smo da ćemo doći do istog cilja - bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore - naveo je.

24sedam/Katarina Mihajlović Twitter_Milojko Spajić @MickeySpajic
 

Sednici Glavnog odbora pokreta prethodilo je isključivanje visokog funkcionera Janka Odovića iz pokreta. Tu odluku je donelo Predsedništvo Evrope sad (u kojem većinu drži Milatović) neposredno uoči sjednice GO čiji je inicijator upravo bio Odović. Kao razlog za njegovo odstranjivanje iz pokreta navedeno je narušavanje jedinstva.

Međutim, Odović je poručio da odluku Predsedništva o isključenju ne prihvata i da je došlo do nesporazuma.

Podsetimo, Odović je prošle sedmice podneo ostavku na funkciju u Predsedništvu, ali je u međuvremenu povukao. Ipak, Predsedništvo je jednoglasno donelo odluku o konstatovanju njegove ostavke, ne prihvatajući njeno povlačenje.

On se pozvao na statut PES-a, tvrdeći da je i dalje formalno-pravno član Predsedništva, Glavnog odbora i predsednik Statutarne komisije.

Printscreen/YouTube/UDRUZENJE MLADIH SA HENDIKEPOM CRNE GORE UMHCG
 

- Pre svega, nisu svi članovi bili na Predsedništvu. Sam predsednik (PES-a) Milojko Spajić nije bio na Predsedništvu, ja nisam bio, bili smo u putu. Tako da, verovatno će se na još nekoj od sednica o tome pričati. Ako je zaista došlo do toga da se odlučuje o ostavci koja je povučena, pravno gledano to je odlučivanje o nepostojećem aktu. Ako ste nešto povukli, to od momenta kad je nastalo ne postoji. Druga stvar, o članovima Predsedništva koji po funkciji nisu članovi Predsedništva, odlučuje Glavni odbor (GO). Danas na GO o tome nije bilo reči. I sad sam odlučivao na GO, tako da, što se mene tiče, sve ostaje formalno-pravno nepromenjeno - kazao je Odović nakon sednice GO.

Kako Borba.me saznaje, tamni oblaci pred Evropom sad tek će se nadviti.

Tanjug/Strahinja Aćimović Printscreen Youtube Twitter_Milojko Spajić @MickeySpajic
 

Prema informacijama do kojih su došli, Milojko Spajić planira da vrati svog najbližeg saradnika Janka Odovića u vrh stranke, uprkos odluci Predsedništva o isljučenju.

Osokoljen podrškom koju je dobio sinoć na GO i dozvolim američkog specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara da učvrsti vođstvo u pokretu, Spajić će u inat Milatoviću i njegovom taboru pokušati na sve načine da Odoviću obezbedi status kakav je do juče uživao u partiji.

Ukoliko mu i to pođe za rukom, biće sasvim jasno da je Spajićeva struja odnela prevagu u pokretu. U tom slučaju su pred Milatovićem i njegovim saborcima dve opcije - da priznaju poraz u unutarpartijskom sukobu ili da se potpuno odvoje od Spajićeve ekipe.

24sedam već pisao o sukobu Spajić-Milatović

Podsetimo, 24sedam je ranije pisao o sukobu između dva vodeća čoveka Pokreta Evropa sad. 

Dobro obavešteni izvori našeg portala iz tog pokreta su tada rekli da sukob na relaciji Milatović-Spajić traje već neko vreme, a da se posebno intenzivirao od trenutka kada je Spajiću odbijena kandidatura za predsednika Crne Gore zbog toga što je utvrđeno da nije govorio istinu o svom prebivalištu u Srbiji.

Milatović je, prema tim izvorima, iskoristio priliku ne samo da postane predsednički kandidat, nego i da na svoju stranu pridobije veći broj funkcionera Evrope sad, što se Spajiću nimalo nije svidelo.

Naši izvori su još tada potvrdili da su oba vodeća lica tog pokreta aktivno pokušavala da dobiju podršku sa Zapada.

Printscreen/YouTube/RTCG/Evropa sada
 

- Spajić ima veze na Zapadu, tako da se i on, poput Milatovića, nada da će oni koji imaju uticaja izabrati baš njega – kaže izvor.

U tom trenutku su otvaranje većeg sukoba sprečavali zapadni centri moći, jer je Evropa sad predviđena da završi neke poslove koji njima odgovaraju.

Ipak bilo je pitanje vremena kada će do otvorenog razdora doći, jer Zapadu kao i uvek odgovara više, međusobno sukobljenih, opcija koje se takmiče u servilnosti.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike