Gugl na udaru kritika zbog „antsemitizma": Uvredljiva definicija reči „Jevrej" podigla veliku prašinu (FOTO)

28.12.2022

10:40

0

Korisnicima koji su tražili tu reč u utorak je prikazan uvredljiv unos iz rečnika

Gugl na udaru kritika zbog „antsemitizma": Uvredljiva definicija reči „Jevrej" podigla veliku prašinu (FOTO)
Gugl logo - Copyright 24sedam/M. Sh

Američka organizacija za zaštitu od antisemitizma osudila je Gugl što je korisnike usmerio na unos u rečniku koji reč „Jevrej“ opisuje kao glagol koji znači „cenkati se s nekim na škrt ili sitničav način“.

Korisnicima koji su tražili tu reč u utorak je prikazan uvredljiv unos iz rečnika, sa tradicionalnijim unosom za reč - imenica koja opisuje „pripadnika naroda i kulturne zajednice čija je tradicionalna religija judaizam i koji svoje poreklo vodi od hebrejskog naroda koja potiče od Izraelita i Hebreja iz istorijskog Izraela i Judeje“ - koji je prikazan niže.

Beleška iznad primarne definicije istakla je činjenicu da se ova reč smatra „uvredljivom“.

 

 

StopAntisemitism.org, američka grupa za praćenje koja redovno optužuje izdavače, političare i veb-sajtove da promovišu antijevrejski rasizam, rekla je Guglu da je prikazivanje takvog „grotesknog antisemitskog tropa“ „neprihvatljivo“.

- Nisam mogao da verujem, pa sam sam guglao - napisao je na Tviteru portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Elad Stromajer.

Gugl se još nije pozabavio kontroverzom do utorka uveče. Međutim, sam tehnološki gigant verovatno nije  odgovoran za definiciju. Guglov veb-sajt objašnjava da „ne kreira, ne piše i ne menja definicije“, koje su izvučene od „stručnjaka trećih strana koji sastavljaju rečnike“.

 

 

- Naši partneri označavaju ove termine kao vulgarne, pogrdne ili na drugi način uvredljive kako bi pružili odgovarajući kontekst o njima. Podrazumevano prikazujemo uvredljivu definiciju samo kada je to glavno značenje termina - nastavlja se na veb-lokaciji.

Uvredljiva definicija se nije pojavljivala od utorka uveče i zamenjena je tradicionalnim unosom.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike