Sukob Milatovića i Spajića sve očigledniji: Jedan bi samostalno na izbore, a drugi želi zajednički nastup

19.04.2023

13:36

0

Sve češće se u javnosti mogu čuti suprotni stavovi Milojka Spajića i Jakova Milatovića

Sukob Milatovića i Spajića sve očigledniji: Jedan bi samostalno na izbore, a drugi želi zajednički nastup
Copyright Printscreen/YouTube/RTCG/Evropa sada

Pokret Evropa sad, zahvaljujući prvenstveno glasovima Srba, ostvario je neočekivan uspeh na crnogorskoj političkoj sceni u prethodnih nekoliko meseci i to im daje nade da će rezultat moći da ponove na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Listu ovog pokreta, kako se sve češće može čuti u javnosti, najverovatnije će predvoditi Milojko Spajić, predsednik PES-a.

Printscreen/Youtube/ RTCG - Zvanični kanal
 

Ono što je za sad sigurno u moru nelogičnosti kada je u pitanju taj pokret je da Spajić zagovara samostalni izlazak na izbore.

Da li isto misli njegov partijski kolega, novi predsjednik države Jakov Milatović, teško je zaključiti.

Kako piše Borba, običnom građaninu teško je zaključiti bilo šta, kada je taj dvojac u pitanju, a pitanje kakvi su odnosi među njima nameće se kao logično.

Spajić: Na izbore pojedinačno; Milatović: Bolje je zajedno

Za početak, Spajić tvrdi da bi bilo “pošteno da svi pojedinačno nastupimo na parlamentarnim  izborima”.

- Mi smo i nastali s idejom da ponudimo alternativu na političkoj sceni Crne Gore. Moja ideja je da na predstojeće izbore izađemo sa konkretnom ponudom, šta mislimo uraditi. Ukoliko i ostale partije budu delile tu viziju onda ćemo lako, nakon izbora, praviti koaliciju, na osnovu sporazuma koji bi morao da ima precizne zadatke te nove vladajuće većine. Mislim da je i pošteno prema građanima da sve političke stranke izmere svoju snagu na izborima i jasno vide šta građani misle o njima, njihovoj politici, programu, delovanju - naveo je Spajić.

Printscreen/YouTube/RTCG
Milojko Spajić

I dok se Spajić “nudi” da bude nosilac liste i kaže da je spreman da preuzme odgovornost, ali da želi punu podršku za jednu takvu odgovornost, njegov partijski kolega se “pravi Englez”.

Iako Milatović negira spekulacije o konfliktu između njih dvojice, naglašava da PES još uvek nije zauzeo stav ko će biti nosilac liste na parlamentarnim izborima i ne govori o mogućnosti da bi to mogao biti Spajić. Milatovićev stav i o izlasku na izbore se razlikuje od Spajićevog.

- Mislim da bi PES kroz zajednički nastup trebalo da ide na izbore jer se izazovi mogu rešavati kroz zajedništvo - ocenio je Milatović.

Pitanje Milatovićeve ostavke

Tu nije kraj. Naime, odmah posle izbora pokrenuto je pitanje da li će novi predsednik Crne Gore da se povuče sa partijske funkcije. Milatović je poručio da to neće učiniti, doj Spajić tvrdi da bi zamrznuo funkciju u partiji da je na njegovom mestu.

– Mislim da je Milatović dovoljno odrastao da sam odlučuje. Ja bih lično, da sam pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, razmišljao o raznim opcijama. Ako bih pobedio u drugom krugu, uz podršku drugih partija, kao što je to uradio Milatović, možda bih razmišljao da zamrznem funkciju u stranci dok obavljam predsedničku funkciju, kako bih bio predsednik svih građana –  kazao je Spajić.

S druge strane, Milatović je izjavio da neće podneti ostavku na partijsku funkciju u Pokretu Evropa sad.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Jakov Milatović

- Pokazao sam da znam i umem da izađem iz uskopartijskih odnosa - kazao je on.

Milatović je dodao da da nije kritikovao Đukanovića jer je vršio i predsedničku i partijsku funkciju.

- Ono što je važno je kako se ponašate kao predsednik i to građane najviše interesuje. Đukanović je bio simbol, ne čak DPS-a, koliko jednog lošeg upravljanja jednog režima koji je negde bio simbol i organzivanog kriminala u Crnoj Gori, godina siromaštva i raseljavanja, to nije bilo dobro i bilo je predugo. Važno je da u narednom periodu dođe do smenjivosti i da se poveća politička odgovornost - rekao je on ističući da je važno praviti kompromise, a postoje li kompromisi u PES-u, videćemo.

Ponavlja li se istorija i imamo li na crnogorskoj političkoj sceni, kako se sve češće može pročitati u regionalnim medijima, poređenje da su Jakov i Milojko “pljunuti” Momir i Milo, pokazaće vreme, zaključuje Borba.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike