Novi G17 plus na vlasti u Crnoj Gori: Milatović je pobedio zahvaljujući Srbima, ali to ne znači da će se položaj našeg naroda popraviti

06.04.2023

16:45

0

Sledeće poteze novog predsednika i njegovog pokreta lako je predvideti

Novi G17 plus na vlasti u Crnoj Gori: Milatović je pobedio zahvaljujući Srbima, ali to ne znači da će se položaj našeg naroda popraviti
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, 2. aprila, građani su izabrali Jakova Milatovića za prvog čoveka ove zemlje. Prema rezultatima on je osvojio 58,88 odsto, odnosno 221.592 glasa, a Milo Đukanović 41,12 odsto, odnosno 154.769 glasova.

Time je predsednik DPS-a posle više od tri decenije prestao da vrši bilo kakvu državnu funkciju u Crnoj Gori.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Sasvim je jasno da pobede Jakova Milatovića ne bi bilo da je kojim slučajem izostala podrška srpskog naroda koji je posle prvog kruga stao uz kandidata pokreta "Evropa sad". S obzirom na sve nedaće koje im je priredio, veći deo Srba iz Crne Gore glasao bi za bilo koga protiv Đukanovića, ali ne treba zanemariti i jedan deo našeg naroda koji je Milatoviću ukazao poverenje, verujući da će baš on doneti neke pozitivne promene u ovu zemlju.

Ali, da li je to zaista tako!?

Došli na vlast bez ijednog glasa

Jakov Milatović je, zajedno sa predsednikom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem, u žižu političke javnosti došao ulaskom u vladu premijera Zdravka Krivokapića na mesto ministra za ekonomski razvoj. Pre toga, retko ko je čuo za ovaj dvojac koji je u vladu došao “po preporuci”. Naravno, javnost je ostala uskraćena za saznanje od koga je ta preporuka zaista došla.

Printscreen/Youtube/ RTCG - Zvanični kanal
 

Spajić i Milatović tako 2020. godine postaju ministri iako niko nije glasao za njih. Za to vreme određeni mediji u Crnoj Gori ih predstavljaju kao “eksperte” koji su, iz čistog patriotizma napustili dobro plaćene poslove u raznim multinacionalnim fondovima i bankama, i vratili se kako bi pomogli svojoj zemlji. Bila je to neka vrsta nove verzije “mladih, lijepih i pametnih”, kako je početkom devedesetih godina predstavljana ekipa mladih političara – Momira Bulatovića, Mila Đukanovića i Svetozara Marovića.

Kao što je poznato, Krivokapićeva “ekspertska” vlada nije dugo potrajala i bila je veliko razočarenje za mnoge koji su je litijama, pa posle i glasanjem, doveli na vlast.

Crnogorska verzija G17 plus

Po izglasavanju nepoverenja toj vladi, Spajić i Milatović osnivaju Pokret Evropa sad. Radi se o poprilično “sterilnom”, nacionalno neobojenom, centralističkom, proevropskom pokretu, koji prema svim svojim osobinama neodoljivo podseća na još jednu "ekspertsku" partiju - G17 plus koja je svojevremeno vedrila i oblačila ekonomijom Srbije i dovela našu zemlju gotovo na prosjački štap.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

Naime, neko je veoma dobro procenio da je Crna Gora nacionalno podeljeno društvo, te da jedino politička snaga koja ne ističe pripadnost određenoj naciji, može da privuče glasove sa svih strana. Rešenje je bilo u stvaranju, barem na prvi pogled, nacionalno nedefinisanog pokreta koji će, poput svog starijeg i pokojnog brata G17 plus, da priča o ekonomiji i razvoju.

Ključna programska obećanja Pokreta Evropa sad su prosečna plata od 1.000 evra, minimalna penzija od 450 evra i nulta stopa nezaposlenosti. Sve to neodoljivo podseća na obećanje Mlađana Dinkića da će vrednost besplatnih akcija biti baš 1.000 evra, zar ne!?

Perfidniji način borbe

Sledeće poteze novog predsednika i njegovog pokreta lako je predvideti. Oni će se svim silama truditi da kao glavne teme u Crnoj Gori nametnu razvoj ekonomije, borbu protiv kriminala i korupcije, te pomirenje u društvu. 

To su svakako gorući problemi ove zemlje čije je rešenje neophodno, ali iza svega se krije mnogo veća opasnost po naše sunarodnike u Crnoj Gori. Ne treba biti naivan i poverovati da je strani faktor digao ruke od daljih pritisaka na Srbe u Crnoj Gori. Razlika je samo što je donesen zaključak da će se srpski narod lakše slomiti koristeći sindrom kuvane žabe, nego pukom silom kojoj je bio sklon Đukanović i njegov DPS.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

Sada će se borba protiv srpskog faktora voditi dosta perfidnije. Srbe niko neće napadati zbog nacionalne pripadnosti, niti će neko pokušati na silu da preuzme svetinje SPC. S druge strane, bilo kakav oblik iskazivanja srpskog nacionalnog ponosa biće prikazivan kao retrogradan (“čemu više priča o tome kada treba da razvijamo ekonomiju”).

Istovremeno, radiće se na još jačoj promociji crnogorskog državnog identiteta i jezika (“možeš da budeš nacionalno šta god želiš, ali jedino je ovo tvoja država”). Trebalo je samo obratiti pažnju na proslavu izborne pobede u štabu Pokreta Evropa Sad gde su istaknute zastave Crne Gore i EU, ali ne i trobojka iako ona predstavlja dobar deo stanovništva u toj zemlji. Toliko o tome kako "pomirenje" izgleda u praksi...

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Tako će se, polako ali sigurno, naši sunarodnici odvajati od svog nacionalnog identiteta i porekla, a sve pod maskom “pomirenja”.

Neki koraci po tom pitanju su već učinjeni. Milatović je još u kampanji rekao da poštuje nevladinu organizaciju Miraša Dedeića, tzv. CPC, predstavljajući to kao primer pomirenja Crne Gore. Ipak, postavlja se pitanje kakvo je to pomirenje ako se poštuje NVO koja se predstavlja kao crkva i pri tome otvoreno pokušava da otme hramove jedine kanonski priznate pravoslavne crkve u Crnoj Gori!?

Hrvatska bliža od Srbije

Odmah posle pobede na izborima Milatović je najavio da će kao predsednik prvo, simbolično, posetiti Brisel a odmah posle toga Beograd. Međutim, očigledno se njegov raspored poseta ubrzo promenio s obzirom da prema najnovijoj najavi nakon Brisela odlazi u Sloveniju.

- Očekujem snažnu podršku Hrvatske. Mislim da je imamo. Očekujem i podršku Slovenije, mislim da i to imamo - rekao je Milatović.

Milatović: Kosovo je međunarodno priznata zemlja

Ljubav prema Hrvatskoj odmah je počela da cveta, s obzirom da je novoizabrani crnogorski predsednik nedavno gostovao na hrvatskoj Nova TV.

 

 

Na pitanje hoće li Crna Gora “napraviti korak unazad od priznavanja tzv. Kosova”, Milatović je istakao da je to situacija koja je završena, što se tiče Crne Gore.

- Po meni je Kosovo međunarodno priznata zemlja - rekao je Milatović.

Nema sumnje da je pobeda nad trodecenijskim režimom Mila Đukanovića, veliki uspeh kako za Crnu Goru, tako i za Srbe koji žive u ovoj zemlji. Ipak, naši sunarodnici ne treba da padaju u neku slavljeničku euforiju, s obzirom da sve ukazuje da novi predsednik ove zemlje nema mnogo bolji odnos i stav prema našem narodu od svog prethodnika.

Razlika je samo u pristupu, ali krajni cilj je isti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike