Linta: Egzodus 120.000 sarajevskih Srba jedna je od najvećih srpskih tragedija

16.03.2023

20:23

0

Linta navodi da su Srbi u Sarajevu gotovo uništeni kao narod, jer je od 1992. do 1996. godine proterano oko 150.000 Srba

Linta: Egzodus 120.000 sarajevskih Srba jedna je od najvećih srpskih tragedija
Miodrag Linta - Copyright Printscreen/Kurirtv

Pre 27 godina dogodila se jedna od najvećih srpskih tragedija devedesetih godina prošlog veka – egzodus oko 120.000 sarajevskih Srba, rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Informativna služba Saveza Srba iz regiona u saopštenju podsetila je da je, od sredine februara do sredine marta 1996. godine, trajao egzodus sarajevskih Srba sa područja Ilijaša, Ilidže, Vogošće, Hadžića, Novog Sarajeva, Rajlovca, Nedžarića i okolnih mjesta, sela i zaseoka.

"Sarajevski Srbi su ostavili svoje stanove, kuće i imanja, a mnogi nisu mogli da ostave svoje stradale članove porodica da počivaju pored ubica i zbog toga su nosili sanduke sa kostima najmilijih da ih sahrane negde na nekom drugom mestu".

Napominje da su u pitanju teritorije koje su sarajevski Srbi nadljudskim naporima odbranili u ratnom periodu, jer su zaustavili 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske.

"Za odbranu ovih prostora život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 je ranjeno, a oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu", kaže on i dodaje da je tragična činjenica da je Srbima učinjena velika nepravda, jer je Dejtonskim sporazumom dogovoreno da Srpsko Sarajevo, u najvećoj meri, bude predato Muslimanima.

Linta navodi da su Srbi u Sarajevu gotovo uništeni kao narod, jer je od 1992. do 1996. godine proterano oko 150.000 Srba.

Naglašava da u Sarajevu, po popisu stanovništva iz 2013. godine, živi svega 13.000 Srba, ali je taj broj sada daleko manji.

"To jasno pokazuje da je Sarajevo odavno postalo jednonacionalan grad i da su priče bošnjačkih političara o njegovoj multietničnosti brutalna izmišljotina za međunarodnu javnost", poručuje predsednik Saveza Srba iz regiona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike