U Sarajevu podignuta optužnica zbog ubistva najmanje 25 Srba tokom rata u Bosni

29.12.2022

14:45

0

Tela ubijenih zarobljenika, razmenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a telo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine

U Sarajevu podignuta optužnica zbog ubistva najmanje 25 Srba tokom rata u Bosni
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba, bivših pripadnika tzv. Armije BiH, koji se tereta za zločine počinjene nad zarobljenim Srbima pripadnicima VRS.

Optužnice su podignute protiv Senada Bužimkića zvanog "Grga", rođenog 1957. godine u Bosanskoj Krupi, Rizaha Fajića, zvanog "Faja", rođenog 1956. godine u Bosanskoj Krupi, Almira Sefića, rođenog 1969. godine u Bosanskoj Krupi, Ermina Kadića, rođenog 1964. godine u Bosanskoj Krupi, Amira Patković zvanog "Pače", rođenog 1969. godine u Bihaću, Irfa Velagića zvanog "Mekenzi", rođenog 1966. godine u Bosanskoj Krupi i Suada Nesimovića, rođenog 1971. godine u Bosanskoj Krupi.

Svi oni su državljani BiH. Optužnica ih tereti za ubijanje najmanje 25 zarobljenih pripadnika bivše VRS tokom poslednjeg rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanata i pripadnika "511. Slavne brdske brigade ARBiH", postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija, o zaštiti ratnih zarobljenika za vreme rata.

Oni se terete da su, prilikom napada "Armije RBiH" na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka (opština Bosanska Krupa) u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a prestalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije "511. brigade Armije RBiH", kao ratni zarobljenici na koje se odnose odredbe Ženevskih konvencija, u više navrata, optuženi lično, sa drugim osobama, učestvovali u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima, od kojih je deo zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a deo zarobljenika tučen do smrti drvenim kočevima i drugim predmetima.

Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS. Tela ubijenih zarobljenika, razmenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a telo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine. Optuženi se terete da su postupili protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima čime su počinili krivično delo - Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, preneli su sarajevski mediji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike