Duel predsedničkih kandidata: Milatović uvažava Miraša Dedeića, a Bečić SPC

13.03.2023

16:00

0

Nakon debate se pokrenulo pitanje Crkve

Duel predsedničkih kandidata: Milatović uvažava Miraša Dedeića, a Bečić SPC
Jakov Milatović i Aleksa Bečić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Facebook/Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora

Kampanja za predsedničke izbore polako se privodi kraju a političari ove nedelje ulaze u finale svojih predizbornih poruka.

Interesantno je da se nakon debate koja je održana na Javnom servisu ponovo pokrenulo i pitanje Crkve, međutim, ovog puta se to pitanje nije postavilo Milu Đukanoviću ili Draginji Vuksanović Stanković, već kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću.

Milatović je dao jedan neočekivan odgovor - da uvažava i poštuje nekanonsku i nepriznatu, po mnogima i sektu, tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

- Kao predsednik Crne Gore, poštujem svaku vjersku zajednicu u Crnoj Gori, uključujući, naravno, i Crnogorsku pravoslavnu crkvu(*) - kazao je Milatović na Javnom servisu.

Twitter_Opens profile photo Jakov Milatovic 🇲🇪🇪🇺 @JakovMilatovic
 

Sa druge strane, predsednički kandidat Crne Gore Aleksa Bečić je u svom gostovanju na ADRIA televiziji uklonio dileme koje su se ticale kojim jezikom govori i u koju Crkvu ide.

- Ja sam i u osnovnoj i u srednjoj školi učio srpski jezik ijekavskog izgovora i tim jezikom i dan danas govorim. Vernik sam Mitropolije crnogorsko primorske koja je deo Srpske pravoslavne crkve. Kršten sam još u onim vremenima kada se malo ko krstio u Crnoj Gori, u komunističkom sistemu - kazao je Bečić.

Facebook/Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora
 

Na pitanje voditeljke šta bi uradio sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, Bečić odgovara da nema on tu šta da radi.

- Imamo Zakon o slobodi veroispovesti koji smo usvojili. Svako može da veruje u ono što smatra da treba. Ja sam Vam rekao u ono u šta ja verujem, a ako neko misli na ovaj drugi deo, ja nisam vaseljenski patrijarh da bih ja ulazio u unutrašnje ustrojstvo Crkve. To morate pitati vaseljenskog patrijarha, a znate kakav je njegov stav o tome koja je kanonska Crkva u Crnoj Gori. Ako nekom treba pojašnjenje u tom Crkvenom delu, neka se obrati vaseljenskom patrijarhu - zaključio je Bečić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike