Đukanović širi podele kako bi ublažio poraz na izborima: Šta se krije iza napada na crkvu i sveštenika u Rožajama?

21.02.2023

19:05

0

Momenat koji je izabran za novi napad na SPC u Crnoj Gori govori da hajka nije nastala slučajno

Đukanović širi podele kako bi ublažio poraz na izborima: Šta se krije iza napada na crkvu i sveštenika u Rožajama?
Copyright AP Photo/Petr David Josek Prinscreen/Studio KLIK Berane

Pravoslavna crkva Ružica u Rožajama i njen paroh Slobodan Radojević, našli su se na udaru određenih medija u Crnoj Gori samo zato što jedna od fresaka u tom hramu podseća na stravične pokolje koji su  se sproveli nad pravoslavnim narodom.

Sam momenat koji je izabran za novi napad na SPC u Crnoj Gori govori da hajka nije nastala slučajno nego se radi o unapred smišljenom ataku iz kojeg bi predstavnici bivšeg režima hteli da izvuku korist na predstojećim izborima. 

Freska postoji već dve godine

Naime, freskopis u crkvi Ružici je započet 2018. i završen je 2021. godine, a finansiran je od strane vernog naroda, ali i pojedinih komšija i prijatelja muslimana. I baš sada, dve godine posle završetka, nekome je palo na pamet da pokrene to pitanje iako je svima u Rožajama odavno poznato šta se nalazi na zidovima Ružice. 

Printscreen/Youtube/ Studio KLIK Berane
Crkva Ružica u Rožajama

Na freski koja je “sporna” su predstavljeni turski okupatori, a ne muslimani Bošnjaci kako određeni mediji zlonamerno predstavljaju, kako napadaju crkvu kao i članovi komiteta kako pale crkvu. Događaj koji je predstavljen na freski predstavlja istorijsku činjencu i kao takav ne može da bude uvreda za bilo koga.

Istorijske činjenice ne mogu biti uvreda

Tim povodom javnosti se obratio i Rožajac Bojan Bulatović, čija je porodica bila žrtva pomentog zločina.

Crkva Ružica više puta rušena

Crkva Ružica potiče iz doba Nemanjića, a srušena je dolaskom Turaka 1634. godine. Ponovo je podignuta 1924. a, opet, stradala po završetku Drugog svetskog rata od strane komunista. Crkva Ružica, po kojoj je grad Rožaje dobio ime, podignuta je po treći put 1992.godine.

- Turci su nekoliko puta crkvu, koja se nalazila na mestu odmah do škole Mustafa Pećanin, palili i rušili, a crkva je u potpunosti srušena nakon rata, dolaskom komunista na vlast. To freska predstavlja. Sa leve strane freske vide se vojnici, pripadnici Muslimanske milicije ili vulnetarskih jedinica kako ubijaju dete u kolevci, malog Konstantina Bulatovića, iz mog sela Bijela Crkva. Osim malog Konstanina, tog zlokobnog dana 1943. godine, život su izgubili još 17 mojih bratstvenika! Poznata su imena zločinaca. Nikad nisu stali pred lice pravde jer, zaboga, bratstvo i jedinstvo je bilo prioritetno i prepreka pravdi – obajsnio je Bulatović.

Stara igra DPS-a

Iza čitavog napada na crkvu Ružicu i sveštenika Slobodana Radojevića, krije se politički interes i pokušaj da se prodube podele u Crnoj Gori pre predsedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart. Po dobro poznatom scenariju, Milo Đukanović i Demokratska partija socijalista pokušavaju da igraju na kartu razdora između Srba i ostalih nacija, te tako prikupe neki glas više. 

Zato je, dve godine posle završetka freskopisa, jedan od donatora podigao glas i pokrenuo hajku protiv SPC. Kako 24sedam saznaje, radi se o čoveku kome je cela rodbina u Socijaldemokratama Crne Gore, partiji koja je satelit DPS i koja se već godinama zalaže za afirmaciju tzv. Crnogorske pravoslavne crkve.

Teleskopija/Youtube printscreen
Milo Đukanović

Znajući da ih očekuje politički brodolom na predstojećim izborima, DPS očajnički traži način da neizbežni poraz ublaži koliko je moguće. Zato su se, po svom oprobanom receptu, opredelili za podele i stvaranje antagonizma prema Srbima među ostalim nacijama. Već mnogo puta viđeni plan se svodi na stvaranje afere kojom se Srbi i SPC optužuju za “mržnju” i “velikosrpstvo”, da bi se potom DPS predstavio kao zaštitnik manjina i time privukao njihove glasove.

U prilog tome govori i ekspresno saopštenje DPS iz Rožaja u kojem je Đukanovićeva partija izrazila iznenađenje i negodovanje zbog postojanja freske koja se na zidovima Ružice nalazi već dve godine.

- Građane Rožaja, a verujemo i cele Crne Gore iznenadila je i uznemirila informacija da su zidovi crkve Ružica u Rožajama “ukrašeni” ikonopisom koji ilustruje navodne zločine nad pravoslavnim stanovništvom targetirajući svoje komšije kao izvršioce. Zato pozivamo domaću i međunarodnu javnost da osudi ovakve ispade i da se suprotstavi klici razdora. Takođe pozivamo političke subjekte koji nesumnjivo imaju autoritet kod svojih birača da pokažu zrelost i osude ovakav vid “kreativnog ikonopisa” - navodi se u sopštenju.

Đukanović i DPS su očigledno zaboravili da su nešto slično pokušali da urade i 2020. godine, te da je upravo to dovelo do veličanstvenih litija i njihovog prvog poraza posle 30 godina vladavine. Tako će, nema sumnje, biti i ovaj put.

DPS širi podele, Mandić poziva na pomirenje

Dok Đukanović i DPS pred izbore pokušavaju da stvaraju nove sukobe i podele, sa druge strane političkog spektra se čuju poruke pomirenja

Predsednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić je poručio da temelj za izgradnju budućnosti Crne Gore moraju da budu sličnosti, a ne različitosti.

ATA Images/Milan Maričić
Andrija Mandić

- Moja ruka je pružena svakom čoveku koji želi da ostavimo mržnju i razlike iza sebe - rekao je Mandić i dodao:

- Uradiću sve da se pomirimo. Ako hoćemo da imamo bolji život, moramo da prestanemo da radimo stvari koje unose razdor u naše društvo. Sada moramo da ujedinimo našu zemlju!

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike