Borelj zabrinut zbog tenzija između Skoplja i Sofije

01.02.2023

07:28

0

Borelj je izjavio da se čuju „neprihvatljive izjave pojedinih nacionalističkih političara, koje podstiču mržnju i impliciraju nasilje“

Borelj zabrinut zbog tenzija između Skoplja i Sofije
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je zabrinut zbog tenzija koje su se pojavile između Severne Makedonije i Bugarske, i osudio podsticanje na nasilje.

- Nedavno smo videli eskalaciju tenzija između Severne Makedonije i Bugarske sa žalosnim incidentima i provokacijama - naglasio je on povodom susreta u Briselu sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije.

Borelj je naglasio da „osuđuje napad u Ohridu, kao što su to uradile i vlasti u Skoplju“ i dodao da su ga izjave Vlade Severne Makedonije uverile „da će odgovorni biti privedeni pravdi“.

Borelj je izjavio da se čuju „neprihvatljive izjave pojedinih nacionalističkih političara, koje podstiču mržnju i impliciraju nasilje“ i da to „može samo dodatno da eskalira tenzije i ne doprinosi atmosferi koja omogućava dobrosusedstvo i dobre odnose”.

AP Photo/Olivier Matthys
 

On smatra da je potreban „zajednički rad na promovisanju atmosfere dijaloga i međusobnog poštovanja zato što je to ključno na evropskom putu“ i „osnova na kojoj se gradi Evropska unija”.

Takođe, on je  rekao da je „srećan“ što vidi da proces pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji napreduje i „raduje se nastavku izgradnje čvrstih odnosa sa Severnom Makedonijom u narednim nedeljama na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“.

Šef diplomatije EU je pohvalio Severnu Makedoniju za evropski pristup, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike, gde se, kako je rekao, Severna Makedonija dosledno 100 odsto pridržava svih relevantnih stavova i odluka Unije. U Ohridu je 19. januara došlo do tuče u kojoj je bio povređen Hristijan Pendikov, državljanin Severne Makedonije za bugarskim poreklom i sekretar u bugarskom kulturnom centru u Ohridu. Pendikov je prevezen u Sofiju avionom bugarske vlade na lečenje. Istraga ohridskog tužilaštva je u toku.

Posle ovog napada bugarska vlada je oštro reagovala i pozvala na konsultacije svog ambasadora u Skoplju zbog, kako su naveli "ozbiljnosti situacije u vezi sa pravima Bugara" u državi i "eskalacija zločina iz mržnje", poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike