Dačić u Briselu sa evropskim zvaničnicima: Borelj i Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Aleksandra Vučića

24.01.2023

19:47

0

Autor: 24sedam

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU

Dačić u Briselu sa evropskim zvaničnicima: Borelj i Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Aleksandra Vučića
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravi danas u Briselu, gde se sastao sa evropskim zvaničnicima.

Dačić je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i predsednikom Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

- Dobro je dočekati srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića danas u Briselu. Razmenili smo mišljenja o dijalogu o normalizaciji odnosa u kontekstu aspiracija Srbije za članstvo u EU - naveo je Lajčak na Tviteru.

Milos Tesic/ATAImages
Miroslav Lajčak

Dačič je prethodno, nakon odvojenih sastanaka u Briselu sa Lajčakom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, poručio da su i Borelj i Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Aleksandra Vučića kad je reč o poslednjim razgovorima u Beogradu o dijalogu Beograda i Prištine.

On je dodao da je opredeljenje Srbije da učini sve što može, vodeći računa o nacionalnim i državnim interesima, da nastavi evropski put i usaglašavanje politike sa politikom EU.

Dačić je prethodno imao sastanak sa evroposlanicima Demetrisom Papadakisom, Matjažom Nemecom, ali i Violom fon Kramon, kao i kopredsedavajućom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Alesandrom Moreti.

U odvojenim razgovorima, sagovornici su pozdravili nastavak aktivnosti i složili se da je samo otvoren dijalog pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rešenja.

Dačić je tom prilikom ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su istovremeno pozvali na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike.

Tom prilikom Dačić je naglasio da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike