Bivši kontraobaveštajac FBI primao mito i od crnogorskih političara? Štitio ruskog oligarha i bivšeg vlasnika železare u Nikšiću

25.01.2023

12:04

0

Autor: Lj.K.

Porota zatražila materijal o Mekgonigalovoj komunikaciji sa vladinim zvaničnicima na Balkanu ili ljudima povezanim sa njima

Bivši kontraobaveštajac FBI primao mito i od crnogorskih političara? Štitio ruskog oligarha i bivšeg vlasnika železare u Nikšiću
Ilustracija - Copyright Profimedia

Crnogorska tajna služba upoznata je sa istragom i utvrđuje činjenice o navodima da je američka savezna velika porota otvorila istragu o isplatama ili poklonima koje je bivši agent FBI-a Čarls Mekgonigal moguće primio od zvaničnika u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Balkan insajdnobjavio je da je Mekgonigal, koji je nekada bio na čelu kontraobaveštajnog odjeljenja FBI u Njujorku, optužen da je radio sa sankcionisanim ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Mekgonigal, koji je 2018. godine otišao u penziju, izjasnio se da nije kriv.

Prema pisanju medija, velika porota zatražila je bilo kakav materijal o Mekgonigalovoj komunikaciji ili sastancima sa vladinim zvaničnicima na Balkanu ili ljudima povezanim sa njima. Tužioci navode da je tokom nekoliko putovanja u Albaniju, Austriju i Njemačku, Mekgonigal propustio da navede da se sastao sa “premijerom Albanije, kosovskim političarem i drugima".

Tužioci su takođe tražili informacije o Mekgonigalovim putovanjima u Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, ali i o svim uplatama ili poklonima bivšim agentima FBI-a iz tih zemalja od aprila 2017.

Savezni sud na Menhetnu takođe je optužio Mekgonigala i bivšeg ruskog diplomatu Sergeja Šestakova za kršenje i zaveru radi kršenja Međunarodnog zakona o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima i pranju novca.

Prema optužnici, Mekgonigal i Šestakov su 2021. godine sklopili zaveru da pruže usluge Olegu Deripaski kršeći sankcije SAD uvedene ruskom milijarderu zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike