Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta

16.01.2023

13:52

0

Saglasno Ustavu Crne Gore, mandat poslanika traje četiri godine, što znači da bi redovni izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore trebalo da budu održani 2024. godine

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta
Glasačka kutija - Copyright Milan Maricic/ATAImages

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta, odlučila je predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

Đurović je saopštila da je izbore raspisala u skladu sa Zakonom o izboru predsednika.

Ako nijedan od mogućih kandidata ne dobije više od polovine glasova birača u prvom krugu izbora, drugi krug će biti održan nakon 14 dana.

Kako je saopšteno, pitanje koje je u javnosti otvarano o istovremenom održavanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore i izbora za predsednika Crne Gore ne zavisi od predsednika Skupštine. 

Saglasno Ustavu Crne Gore, mandat poslanika traje četiri godine, što znači da bi redovni izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore trebalo da budu održani 2024. godine.

- Da bi se održali vanredni izbori, odnosno poslanicima prestao mandat pre vremena na koje su izabrani, Ustav propisuje samo dve mogućnosti: raspuštanje Skupštine  i donošenje odluke o skraćenju mandata - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine, a da bi Skupština donela Odluku o skraćenju mandata potrebno je da to predloži najmanje 25, a glasa 41 poslanik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsednik Crne Gore raspiše izbore.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike